1994

1994. február 11., péntek II. évfolyam, 219. szám

*** Február 10-én, csütörtökön, a Képviselőházban Tokay György, az RMDSZ-frakció elnöke napirenden kívüli fölszólalásán tette szóvá azt a felelőtlen és minősíthetetlen rágalomáradatot, amely immár nemcsak a demokratikus ellenzék jeles képviselőit, hanem a kormány, a Parlament és az Elnöki Hivatal felelős tisztségviselőit is célba vette, s amelyet a szélsőségesen nacionalista, xenofób lapok zudítanak a közvélemény elé. Tokay György a rá jellemző szellemességgel jegyezte meg, hogy a KFT-k után mos immár KFL-ek – korlátolt felelősségő lapok – is megjelennek, majd kifejtette, hogy ezek közé a korlátolt felelősségő lapok közé felsorakozott a kormány hivatalos lapja, a Vocea României is, amely február 7-i számában Andrei Alexandru tollából, „O clarificare necesarã” (Ezt tisztázni kell) címmel közöl rágalmazó cikket az RMDSZ parlamenti csoportjáról, sem többet sem kevesebbet nem állítva, mint azt hogy az RMDSZ parlamenti csoportja „saját kezdeményezésére” vagy egy bizonyos egységes központ nyomására” úgy véli, „történelmi feladat nehezedik a vállára visszatérni az 1918 előtti határokhoz”. Teszi ezt akkor, amikor ez a parlamenti csoport múlt év december 20-án demokratikus módon benyújtotta törvénytervezetét a Parlamentnek. A kormány hivatalos lapja alighanem azzal a céllal jelentetett meg egy ilyen írást, hogy az RMDSZ demokratikus politikai ajánlatának, a nemzeti kisebbségekről és autonóm közösségekről szóló törvénytervezetének parlamenti vitája előtt megengedhetetlen módon megmérgezze a társadalom politikai légkörét. Tokay György határozottan tiltakozott az ilyen és hasonló praktikák ellen, és kifejezte reményét, hogy a kormány tisztázza: ez Andrei Alexandru úr személyes véleménye, avagy a kormány hivatalos álláspontja.
Február 11-i számában a Vocea României egy újabb, Tokay György csütörtöki képviselőházi felszólalásáról tudosító cikkecskéhez főzött rövid, de kioktató hangú „szerkesztőségi megjegyzésben” közli: a kérdés cikkben kifejtett vélemény (természetesen) a szerzőé. Megnyugtató…

*** 1994. február 9–10-én Kolozsváron ülésezett az RMGE országos elnöksége. A napirenden szerepelt szervezési, gazdasági és a kapcsolatrendszer bővítésére vonatkozó kérdésekben születtek döntések, és a testület véglegesítette az első félévi tevékenységi tervet.

*** 1994. február 10-én ülésezett a DK Stratégiai Bizottsága. Napi politikai kérdések megvitatása után a demokratikus ellenzék pártjainak tanácsosaiból álló bizottság folytatta a két héttel korábban megkezdett eszmecserét az RMDSZ Kisebbségi törvénytervezetéről. A DK képviselőinek a törvénytervezettel kapcsolatos kérdéseire Sinkó István jogász-képviselő válaszolt. Az ülésen jelen voltak a szövetségi elnök tanácsosai, Bíró Anna-Mária és Niculescu Antal.

*** Bíró Anna-Mária, az RMDSZ Elnöki Hivatalának külügyi tanácsosa 1994. február 10-én találkozott a bukaresti Orosz Nagykövetség tanácsosával, Vlagyimir V. Zamoroval, akinek ez alkalommal átadta Szövetségünk Kisebbségi törvénytervezetének orosz nyelvő változatát.
A találkozón az orosz diplomata többek között az RMDSZ-nek a Demokratikus Konvencióban betöltött szerepéről érdeklődött.

*** 1994. február 11-én Bíró Anna-Mária és Niculescu Antal, a szövetségi elnök tanácsosai találkoztak Jorge de Lucassal, a Spanyol Nagykövetség első beosztottjával. Az RMDSZ képviselői átnyújtották a spanyol diplomatának szövetségünk Kisebbségi törvénytervezetét.