1994

1994. december 8., csütörtök II. évfolyam, 428. szám

*** A Moldovai Demokratikus Agrárpárt meghívására RMDSZ-küldöttség utazik a Moldovai Köztársaságba. A küldöttség tagjai: Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Seres Dénes szenátor és Madaras Lázár képviselő.
A látogatás során, december 12-e és 14-e között Kisinyovban több találkozóra kerül sor az ottani politikai élet, a parlament és a kormány, valamint a kisebbségek képviselőivel.

*** 1994. december 11–13-a között kerül sor Tiranában a Fekete-tengeri Gazdasági Együttmőködés Parlamenti Győlésének negyedik ülésszakára. A hat tagú román parlamenti delegációt Kerekes Károly Maros megyei képviselő vezeti.
Az ülésszakon a Fekete-tenger környezetvédelmi kérdései, a tagországok közötti vízumkedvezmények, valamint az övezethez tartozó országok kulturális örökségének ápolása szerepelnek napirenden.

*** Bíró Anna-Mária, a szövetségi elnök külpolitikai tanácsosa 1994. december 4–13-a között Svédországban tesz látogatást. E látogatás során december 5-én és 6-án Stockholmban találkozott Ingmar Karlssonnal, a svéd külügyminiszter tanácsosával, a svéd külügyminisztérium elemző osztályának vezetőjével, Karin Falkner parlamenti képviselővel, Svédország Európa Tanács-beli delegációjának tagjával, más külügyminisztériumi tisztségviselőkkel, svéd ENSZ-diplomatákkal.
A találkozókon Bíró Anna-Mária a romániai magyarság helyzetéről adott tájékoztatást svéd partnereinek, ugyanakkor eszmecserét folytatott a nemzetközi intézmények szerepéről a kisebbségi kérdés rendezésében.