1994

1994. augusztus 8., hétfő II. évfolyam, 342. szám

*** RMDSZ szakértői bizottság utazott Budapestre, hogy 1994. augusztus 8-án megbeszélést folytassanak a Határon Túli Magyarok Hivatalának munkatársaival a román-magyar alapszerződéssel kapcsolatos kérdésekről. A megbeszélésen az RMDSZ részéről Varga Attila, Bakk Miklós és Béres András vesz részt.
Mint ismeretes, a Tabajdi Csaba államtitkárral és munkatársaival folytatott július 29-i tanácskozáson megegyezés történt az alapszerződéssel kapcsolatos folyamatos konzultációról.
Ugyancsak megegyezés született arról, hogy az Ügyvezető Elnökség létrehoz négy munkacsoportot, amelyek a szövetségünk, illetve a romániai magyarság és a magyarországi intézmények közti kapcsolatot hivatottak elemezni (költségvetési támogatás, ösztöndíjrendszer, önkormányzati együttmőködés, gazdasági együttmőködés).

*** Az 1994. augusztus 1–8-a között Homoródfürdőn megrendezett V. Erdélyi Diáktalálkozón mintegy 2000–2500 fiatal vett részt. Szép számban érkeztek a találkozóra külföldről is: 83-an Magyarországról, 47-en Szlovákiából, 14-en Vajdaságból, 7-en Németországból, 2-en Ausztriából, 2-en Olaszországból és 1 vendég Dániából.
A Kolozsvári Magyar Diákszövetség szervezte homoródfürdői V. Erdélyi Diáktalálkozót mintegy 35 magyarországi és romániai alapítvány, cég és magánszemély támogatta. Az idei rendezvényen a mősorok párhuzamosan folytak, a tudományos előadássorozaton kívül volt videofilmklub, sport- és szórakoztató vetélkedő, este szabadtéri filmvetítés, jazz- és rockkoncert.
A tábor ideje alatt diákokból álló szerkesztőbizottság naponta megjelentette a Campus címő diáklapot.
A szervezők jövőre is meg akarják rendezni az immár hagyományossá vált találkozót.