1994

1994. augusztus 17., szerda II. évfolyam, 349. szám

*** 1994. augusztus 16-án Kolozsváron találkozott az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Max van der Stoel úrral, az EBEÉ kisebbségi főbiztosával. A találkozón az Ügyvezető Elnökség meghívására részt vett Tőkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke és Dézsi Zoltán, az SZKT elnöke. Jelen voltak Takács Csaba ügyvezető elnök, Bodó Barna politikai alelnök, Magyari Nándor László önkormányzat- és reformügyi alelnök. Részt vettek továbbá Molnos Lajos Kolozs megyei elnök, valamint az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselői.
Az ÜE dokumentumcsomagot adott át az EBEÉ főbiztosának az alábbi kérdésekről: a Képviselőházban elfogadott Tanügyi törvénytervezet; kétnyelvő helységnévtáblák jogtalan eltávolítása, Cseresznyés Pál ügye, egyházi kérdések, a kolozsvári főtéri ásatások, a Nemzeti Kisebbségi Tanács és az RMDSZ viszonya.
A főbiztos nagy érdeklődéssel figyelte a dokumentumokról szóló tájékoztatást és általános helyzetértékelést, illetve azt a két filmet, amelyek a Mátyás-szobor előtti július 7-i karhatalmi fellépésről és a Maros megyei kétnyelvő táblák eltávolításának körülményeiről adtak hiteles képet.
Az ügyvezető elnök értékelésében kihangsúlyozta, hogy az EBEÉ főbiztosának 1993. évi látogatása óta a romániai magyar közösség helyzete nem javult, sőt több vonatkozásban romlott.
A főbiztos úr érdeklődött az RMDSZ-nek a Tanügyi törvénytervezettel kapcsolatos eljövendő lépéseiről, az RMDSZ és a Nemzeti Kisebbségi Tanács kapcsolatáról, az RMDSZ és a Romániai Demokratikus Konvenció politikai együttmőködéséről, valamint arról, hogy miként értelmezi az RMDSZ vezetősége a kollektív jogok fogalmát.
A találkozón az RMDSZ részéről kihangsúlyozták, mennyire fontos a Románia által vállalt azon kötelezettségek teljesítése, amelyeket Románia ET-felvételekor megfogalmazott és amelyeket a kormány által vállalt 176-os ET Ajánlások tartalmaznak. Ebben a folyamatban az EBEÉ főbiztosának komoly szerepe lehet.