1994

1994. augusztus 18., csütörtök II. évfolyam, 350. szám

*** Az EBEÉ kisebbségi főbiztosa, Max van der Stoel úr 1994. augusztus 18-án, csütörtök reggel, elutazása előtt ismét találkozott Markó Béla szövetségi elnökkel, az RMDSZ bukaresti székházában.
Az egyórás megbeszélésen, amelyre a magas rangú diplomata kérésére került sor, részt vett Tokay György, az EBEÉ Parlamenti Közgyőlésének RMDSZ-képviselője és Anders Rönquist, Max van der Stoel kisebbségi főbiztos tanácsadója.
A találkozón ismét áttekintették a romániai magyarság helyzetének megoldását szolgáló legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel a Tanügyi törvénytervezetre. Beható érdeklődésére a főbiztos úr részletes tájékoztatást kapott az esélyegyenlőséget gátló, diszkriminatív cikkelyekről, az anyanyelvő szakoktatás, valamint a felekezeti oktatás helyzetéről, általában az anyanyelvő oktatás minden szintjének jelentőségéről a nemzeti közösség identitástudatának megőrzésében, a kivándorlás megszüntetésében.
A megbeszélés végén Max van der Stoel főbiztos kifejezte reményét, hogy következő romániai látogatásakor már kevesebb megoldásra váró problémával szembesül.
Max van der Stoel következő útja Budapestre vezet. Elutazása előtt, a déli órákban a kisebbségi főbiztos igen nagy érdeklődést kiváltó sajtóértekezletet tartott a kormány sajtóközpontjában.