1994

1994. augusztus 15., hétfő II. évfolyam, 347. szám

*** 1994. augusztus 15-én, hétfőn, Markó Béla szövetségi elnök fogadta az RMDSZ bukaresti székházában Max van der Stoel, az Európai Biztonsági és Együttmőködési Értekezlet (EBEÉ kisebbségi főbiztosát. A találkozón részt vett Tokay György, az EBEÉ Parlamenti Közgyőlésének RMDSZ-képviselője és Andres Rönquist, a kisebbségi főbiztos tanácsadója.
A kétórás megbeszélésen az EBEÉ kisebbségi főbiztosa a romániai magyarság helyzetéről érdeklődött, részletes tájékoztatást kért a Tanügyi törvénytervezet kisebbségi cikkelyeiről, az Európa Tanács-beli feltételek teljesítéséről, a kétnyelvő feliratok helyzetéről, amelyekkel kapcsolatban a kormány már ezelőtt egy évvel, legutóbbi látogatásakor megoldást ígért. A találkozón véleménycsere folyt a kisebbségi törvénytervezetről, az RMDSZ autonómiatörekvéseiről, a román-magyar alapszerződés kérdéseiről, a többi romániai kisebbséggel való együttmőködés lehetőségeiről, illetve olyan konkrét problémákról is, mint például a kolozsvári helyzet.
Max van de Stoel holnap Kolozsváron találkozik az RMDSZ Ügyvezető Elnökségével, és ez alkalommal nyújtják át neki az RMDSZ dokumentumcsomagját.
A kisebbségi főbiztos kérte, hogy a programon kívül ismét találkozhasson Markó Bélával. E találkozóra augusztus 18-án kerül sor az RMDSZ bukaresti székházában.

*** Hétfőn, augusztus 15-én, Frunda György szenátor és Borbély László képviselő meglátogatta a marosvásárhelyi börtönben Cseresznyés Pált. A látogatás alkalmával az RMDSZ parlamenterei érdeklődtek a vele szemben alkalmazott bánásmódról, kisebb orvosi-egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdések megoldásáról tárgyaltak a börtönparancsnok helyettesével, és biztosították Cseresznyés Pált arról, hogy tovább folytatják a küzdelmet kiszabadítása érdekében.

*** 1994. augusztus 12-én, pénteken, az ENSZ Kisebbségvédelmi Albizottságának ülésszaka keretében a nemkormányzati szervezetek (NGO) számára rendezett találkozón Bíró Anna-Mária, az RMDSZ Elnöki Hivatalának külpolitikai tanácsosa beszámolt a romániai magyar kisebbség helyzetéről, ennek főként emberjogi vonatkozásairól. Bíró Anna-Mária többek között tájékoztatta a jelenlevőket a Tanügyi törvénytervezet kisebbségeket diszkrimináló jellegéről, valamint a kétnyelvő feliratok eltávolításáról.