1994

1994. április 22., péntek II. évfolyam, 268. szám

*** Április 23–24-én Suceaván tartja meg kongresszusát a romániai lengyel nemzeti kisebbség érdekvédelmi szervezete, a Dom Polszki.
A lengyel kisebbség szervezetének kongresszusára meghívót kapott az RMDSZ parlamenti csoportja is. Szövetségünk képviseletében Székely Ervin, az RMDSZ képviselőházi csoportjának alelnöke, Bihar megyei képviselő vesz részt a tanácskozáson.

*** A Szenátus e heti első munkanapján, április 18-án ratifikálta az európai Emberjogi Egyezményhez való csatlakozásra vonatkozó törvényt. Mint ismeretes, az Egyezményhez Románia már 1993-ban csatlakozott, de a csatlakozást szentesítő dokumentum ratifikálása egyre halasztódott.
A dokumentum általános vitájában RMDSZ-frakció nevében dr. Csapó József Bihar megyei szenátor szólalt fel.

*** A nagyenyedi börtönben az elnöki kegyelmi rendelet ellenére továbbra is fogságban tartott Hargita megyei magyar elítéltek ügyében a Fehér megyei törvényszék által másodfokon hozott ítélet a székelykeresztúri Bálint Mihály esetében kedvező: ha péntekig, április 23-ig az ügyész nem fellebbez a Legfelsőbb Fellebbviteli Bíróságon, még e héten kiengedik. A két zetelaki bebörtönzött – Ilyés István és Boldizsár Ferenc – ügyében azonban a gyulafehérvári törvényszék bírái hajthatatlanok maradtak: mindkettejüknek 9–9 hónapot kell letölteniük a szabadulásig. Ez ellen a döntés ellen védőügyvédjeik, az utolsó lehetőséget is felhasználva, újabb fellebbezéssel a Legfelsőbb Fellebbviteli Bírósághoz fordulnak.