1994

1994. április 21., csütörtök II. évfolyam, 267. szám

*** Szerdán, április 20-án, az RMDSZ bukaresti székházában találkozóra került sor a magángazdálkodók érdekeit képviselő földmőves szakszervezet, a Propact vezetősége és egy négytagú RMDSZ parlamenti képviselőcsoport között. A találkozót a Propact vezetősége kérte.
Szövetségünk részéről a megbeszélésen részt vett Vida Gyula és Székely Ervin, a képviselőházi csoport elnöke, illetve alelnöke, dr. Csapó József szenátor és dr. Elek Barna képviselő, a Szenátus, illetve a Képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának tagjai.
A Propact öttagú delegációját Dan Drãghici professzor, a szervezet elnöke vezette.
A találkozón kölcsönös tájékoztatásra került sor a Propact célkitőzéseiről és az RMDSZ mezőgazdasági programjáról. Megállapították, hogy a két szervezet célkitőzéseiben számos a közös vagy hasonló vonás. A Propact a magán földtulajdonosok és mezőgazdasági részvényesek szövetségeként bejegyzett szakszervezet, amely a demokratikus ellenzék pártjaival együttmőködésben a Földtörvény módosítását akarja megvalósítani, felhasználva a szakszervezeti és politikai, illetve gazdasági harc formáit.
Céljai között szerepel a mezőgazdaságban jelenleg fennáló monopóliumok (Romcereal, Agromec) megszüntetése. Ehhez kérték az RMDSZ politikai támogatását. A megbeszélés során mindkét fél részéről kifejezésre jutott az együtmőködési készség mind szakszervezeti, mind politikai vonalon.

*** 1994. április 20-án, a hazánkban tartózkodó AFL-CIO amerikai szakszervezeti küldöttség meghívására Tokay György Arad megyei képviselő részt vett azon a megbeszélésen, amelyen román részről Corneliu Coposu, a KDNPP elnöke és Ana Blandiana, a Polgári Szövetség elnöke is jelen volt.
Az amerikai szakszervezeti szövetség nemzetközi ügyekkel foglalkozó irodájának vezetője, Charles D. Gray és kelet-európai demokráciák szakszervezeti mozgalmának kibontakozását támogató Free Trade Union Institute igazgatója, Paul J. Somogyi a romániai szakszervezeti mozgalom időszerő kérdéseiről folytattak eszmecserét a romániai partnerekkel, és arról tájékozódtak, hogy miképpen segíthetnék a román szakszervezeti mozgalom kibontakozását.