1994

1994. április 19., kedd II. évfolyam, 265. szám

*** Hétfőn, április 18-án, Markó Béla fogadta Görögország bukaresti nagykövetét, Kirtosz Alexandrisz urat, az RMDSZ bukaresti székházában. A találkozón a romániai belpolitikai életről, a magyar közösség helyzetéről, az RMDSZ célkitőzéseiről folytattak eszmecserét.

*** Kedden, április 19-én, Markó Béla szövetségi elnök Franciaországba utazott egy szenátusi küldöttséggel, a francia szenátus meghívására.

*** A hétfői interpellációk során, árpilis 18-án a Képviselőházban Borbély László a Igazságügyminisztériumtól arra kért választ, hogy érvényben van-e még, vagy sem a 86/1945-ös számú Törvény a nemzeti kisebbségek statutumáról, amelyet a Hivatalos Közlöny 1945. február 7-i 30. számában tettek közzé.
Birtalan Ákos az RMDSZ képviselőházi csoportja nevében ismét a magántőkéjő gazdasági vállalatokkal szembeni megkülönböztető adópolitikát tette szóvá, minthogy egy korábban – március 14-én – a tárgyban előterjesztett interpellációjára politikailag és szakmailag minősíthetetlen választ kapott. Ezúttal a Román Nemzeti Bank hivatalos véleményét kérte azzal kapcsolatban, hogy a bevételezett bankkamatok mellett a bankoknak kifizetett, tehát kiadásként szereplő kamatokat is megadózzák, mégpedig nem egy törvény alapján, hanem egy pénzügyminisztériumi rendelkezés alapján, ami önmagában is alkotmányellenes.

*** Csütörtökön, 1994. április 21-én kezdődik meg Bukarestben, a Nép házában a Crans Montana Fórum találkozója. A rendezvény célja, hogy kötetlen találkozási lehetőséget biztosítson a résztvevő közéleti személyiségeknek. Az RMDSZ képviseletében a találkozón részt vesznek Szabó Károly, Verestóy Attila, Kozsokár Gábor és Hajdú Gábor szenátorok, Vida Gyula, Borbély László, Kónya-Hamar Sándor, Bárányi Ferenc, Birtalan Ákos, Tokay György képviselők, valamint Bíró Anna-Mária külpolitkai tanácsos, a szövetségi elnök megbízottja.

*** Az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola honismereti kollégiumának hallgatói romániai tanulmányi útjuk során április 15-én Kolozsvárra látogattak. Ez alkalommal, a tanulmányi utat vezető dr. Misóczki Lajos professzor kérésére, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének képviseletében Fischer Fülöp Ildikó oktatás- és ifjúságügyi alelnök találkozott és megbeszélést folytatott a látogató csoporttal. A diákok a romániai magyar nyelvő oktatás jelenlegi helyzete és távlati lehetőségei, az RMDSZ oktatáspolitikája és a külföldön szerzett diplomák Romániában történő elismerésének feltételei iránt mutattak élénk érdeklôdést.

*** 1994. április 16-án Kolozsváron ülésezett a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöksége. Megvitatásra kerültek szervezési, gazdasági, szakoktatási kérdések, az Erdélyi Gazda címő folyóirat terjesztésének gondjai. Az elnökség minden kérdésben meghozta a szükséges döntéseket.