1993

1993. október 7., csütörtök I. évfolyam, 136. szám

***      Aradon az RMDSZ megyei szervezete rendezésében megemlékeztek október 6-ról, a 13 vértanú kivégzésének évfordulójáról.

Tíz órakor Tempfli József nagyváradi római katolikus püspök miséjén részt vett Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Hosszú Zoltán Arad megyei szenátor, Tokay György Arad megyei képviselő, valamint az RMDSZ helyi vezetôsége. A megemlékezésen Magyarországot a Katona Tamás államtitkár vezette küldöttség képviselte, amelynek tagjai voltak: Entz Géza, a Határon Túli Magyarok Hivatalának vezetője, Farkas László Bács-Kiskún, Békés és Csongrád megye köztársasági megbizottja és más politikai személyiségek; a Bukaresti Magyar Nagykövetség delegációjának élén jelen volt Rudas Ernő nagykövet.

A gyászmisét követően Magyarország romániai nagykövetsége ebéddel egybekötött fogadást adott Arad megye prefektusa, Arad polgármestere, a megyei tanács elnöke, valamint az RMDSZ központi és helyi vezetői részére.

15 órakor mintegy két-háromezer részvevő jelenlétében gyászünnepségre került sor a vesztőhelyen. Koszorúzott az RMDSZ parlamenti küldöttsége, több helyi és megyei szervezete, több magyarországi önkormányzati és politikai szervezet és az aradi alpolgármester, beszédet mondott Markó Béla, Katona Tamás és Tokay György. A jelenlévők magyarul, németül és románul imádkozva emlékeztek meg a tábornokok mártiriumáról.

 

***      1993. október 6-án Nils G. Rosenberg, Svédország bukaresti nagykövete és Jon Nyberg, a Svéd Külügyminisztérium első titkára az RMDSZ kolozsvári székházában találkozott Kötő József mővelődési és egyházügyi alelnökkel, Fülöp Fischer Ildikó oktatási és ifjúsági alelnökkel, valamint Pillich Lászlóval, a szövetség FUEV ügyvivőjével.

A vendégek az RMDSZ-t érintő politikai kérdésekről érdeklődtek, többek között a belső önrendelkezési elvekről, a memorandumról, valamint a készülő Kisebbségi törvénytervezetről. A svéd diplomaták kérésére az RMDSZ-tisztségviselők kifejtették véleményüket a Románia felvételéhez kötött európa tanácsi ajánlatokkal kapcsolatos várható politikai fejleményekről.

Az eszmecsere hozzájárult a belső önrendelkezés fogalmának tisztázásához. A beszélgetés során megállapítást nyert, hogy az önkormányzat – mint ahogyan azt a fejlett demokratikus országok tapasztalata is bizonyítja – az identitás megőrzésének szavatolását szolgálja.

 

***      Szilágysomlyón 1993. október 3-án felavatták a Szilágy megyei EMKE székházát. A székház a kiépülőfélben levő magyar kultúrközpontok láncolatának része. Az ünnepség vendégeit Simonffy Irén megyei EMKE elnök köszöntötte. Avatóbeszédet mondott Dávid Gyula, az EMKE országos elnöke és Kötő József, az RMDSZ mővelődési és egyházügyi alelnöke. Jelen voltak Vígh Károly professzor, az Illyés Alapítvány elnöke, C. Tóth János, a Határon Túli Magyarok Hivatalának munkatársa, helyi közéleti személyiségek