1993

1993. október 29., péntek I. évfolyam, 152. szám

***      1993. október 28-án ülésezett a Maros megyei RMDSZ elnöksége.

Az ülés egyetlen napirendi pontja az Antonescu szoborállítási kísérlet kapcsán kialakult helyzet megtárgyalása és a további intézkedések megtétele volt.

Az elnökség úgy értékelte, hogy a megyei RMDSZ, a városi tanácsosok, a parlamenti képviselők és az RMDSZ szövetségi elnöke minden szükséges lépést megtettek annak érdekében, hogy a törvényes kereteken belül a hatóságok állítsák le a szoborállítás munkálatait.

Ennek ellenére, még október 27-én, szerdán is folyt a talapzat öntése.

Az elnökség, melynek ülésén részt vett Markó Béla szövetségi elnök is, úgy döntött, hogy miután minden törvényes lehetőséget kimerített, a polgári engedetlenség eszközeit felhasználva fog tiltakozni és próbálja megakadályozni a szobor felállítását.

Október 28-án és 29-én a munkálatok nem folytatódtak. A polgármesteri hivatal 8621/1993.X.29. számú átiratával elrendelte a munkálatok beszüntetését és a terület eredeti állapotába való visszahelyezését. Ezeket figyelembe véve, a Maros megyei RMDSZ vezetősége úgy döntött, hogy egyelőre felfüggeszti a tiltakozó akciók szervezését.

 

***      Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök október 30-án, szombaton, részt vett a Beszterce-Naszód megyei szervezet rendezésében Besztercén szervezett RMDSZ-fórumon.