1993

1993. október 21., csütörtök I. évfolyam, 146. szám

***      Az RMDSZ meghívására 1993. október 21–24-e között Erdélyben tesz látogatást a szlovákiai Együttélés Politikai Mozgalom Duray Miklós elnök vezette küldöttsége. A szlovákiai kisebbségi szervezet delegációja október 21-én Nagyváradon kezdte erdélyi körútját, ahol a délután folyamán találkozott az RMDSZ Bihar megyei választmányával. Ezt követően a Duray Miklós vezette küldöttség Kolozsvárra utazott.

A szlovákiai vendégek október 22-én Kolozsváron találkoznak az Ügyvezető Elnökséggel, majd a délután folyamán az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselőivel folytatnak eszmecserét. E találkozó után sajtóértekezletre kerül sor.

A szlovákiai magyarság érdekképviseletei szervezetének delegációja október 23-án, szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla szövetségi elnökkel is találkozik, majd a Maros megyei RMDSZ elnökségével és választmányával kerül sor tapasztalatcserére. Ugyanitt Marosvásárhely polgármesterével, városi és megyei tanácsosokkal és egyházi személyiségekkel is sor kerül egy találkozóra. A látogatás utolsó napján, október 24-én szatmárnémeti értelmiségiekkel, majd délután az RMDSZ Szatmár megyei vezetőivel találkoznak a szlovákiai vendégek.

A látogatás részleteire, a létrejött találkozóra és megbeszélésekre még visszatérünk.

 

***      Október 21-én, csütörtökön, András Imre Hargita megyei képviselő az RMDSZ frakció nevében Florin Negoiøã képviselőnek a romániai cigányság ellen irányuló október 18-i interpellációjára reagált, amelyben az RTDP-s honatya egy etnikai közösséget illetett súlyos vádakkal és a  halálbüntetés bevezetését követelte. Az RMDSZ-képviselő megütközését fejezte ki afölött, hogy a kormánypárt nevében – hiszen az interpellációk a Házszabály 135. cikkelyének értelmében az illető parlamenti csoportokat angazsálják – bármilyen közösséget kollektíve megvádolhatnak, és hogy a kollektív bûnösség elvét kormánypolitikai rangra emelik. Mint mondotta, eddig nem volt tudomása arról, hogy a kormánypárt politikai programjában szerepel a halálbüntetés bevezetése, ami egyértelmően az Alkotmány revízióját tételezi fel…

A kormánypárti frakcióvezető Dan Marøian azzal igyekezett menteni a módfelett kínos helyzetet, hogy elhatárolta pártját a parlamenti csoportja megbízásával nem rendelkező honatya kijelentéseitől, mondván, hogy az csak saját nevében beszélt, pártja nem hatalmazta fel „ilyen képtelenségek” kifejtésére.