1993

1993. október 19., kedd I. évfolyam, 144. szám

***      Az Erdélyi Szövetség október 16–17-én Egerben megtartott III. tanácskozásán az összefogó cím Erdély jelene és jövője volt. A találkozóra meghívást kaptak, többek között, a határon túli magyar érdekképviseletek – az Együttélés Politikai Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség –, melyeknek képviselői előadást tartottak. Az RMDSZ-t Bodó Barna ügyvezető politikai alelnök képviselte, aki Anyaország és kisebbség címmel tartott előadást.

 

***      Október 17-én Szatmárhegyen bensőséges ünnepség keretében emlékeztek meg a 40 esztendeje halott Krüzselyi Erzsébet költőnőről, a századelő és a két világháború közötti időszak különösen kispolgári és egyházi körökben ismert alkotójáról, aki életének utolsó éveit a Szatmár megyei településen töltötte. Az RMDSZ helyi szervezete által kezdeményezett rendezvény sikere Matyi József tanítónak, a szatmárhegyi RMDSZ szervezet vezetőjének, valamint Miklovics Jolán tanárnőnek az érdeme. A helyi iskola tanulói Krüzselyi Erzsébet verseiből összeállított mősort mutattak be, Muzsnay Árpád újságíró pedig a költőnő munkásságát, hagyatékát méltatta. Az emlékmősort követően a helybeli, a Szatmár városi és megyei RMDSZ, valamint a Kölcsey Kör részéről koszorút helyeztek el a költőnő sírjára.

 

***      Október 18-án, hétfőn Magyari Lajos szenátor interpellációjában a Kovászna megyei prefektus, Vlad Adrian Cãšuneanu prekfektus 52/1993. számú Rendeletének törvénytelen és szabálytalan voltára hívta fel a figyelmet. A „parancs” értelmében a megye összes településein román iskolákat és tagozatokat kell létesíteni, függetlenül attól, hogy van-e erre igény.

A felszólaló a méltányosság jegyében kérte, hogy amennyiben minimális létszámmal, akár egyetlen tanuló számára is lehet létesíteni román tannyelvő osztályt, ez a gyakorlat terjesztessék ki a kisebbségi nyelveken tanulni óhajtó gyermekekre is. Bár sokkal bölcsebb lenne – tette hozzá – a meglévő iskolák és tagozatok mellett bentlakásokat létesíteni, vagy iskolai kisbuszokkal biztosítani a szórványban élő tanulók szállítását. Az egy-két tanulóval mőködő „fantomtagozatok” nem pedagógiai, hanem politikai célokat szolgálnak, s a rejtett szándék tulajdonképpen a tömbmagyarság demográfiai fellazítása.

A Kovászna megyei szenátor a továbbiakban kitért az esti tagozaton továbbtanulni óhajtó fiatal munkanélküliek helyzetére, akiket a megérdemelt támogatás helyett munkanélküli segély megvonásával, illetve visszafizettetésével sújtanak.

 

***      Október 19-én, kedden, a Szenátusban az Adócsalás törvénytervezetének általános vitájában az RMDSZ-frakció részéről dr. Csapó József Bihar megyei és Kozsokár Gábor Kovászna megyei szenátor szólalt fel.