1993

1993. november 30., kedd I. évfolyam, 173. szám

***      Az Európai Demokrata Unió, amelynek idén szeptembertől az RMDSZ teljes jogú tagja, 1993. november 25–26-án tartotta meg soros vezetőtanácsi értekezletét. Tizenkilenc tagszervezet képviseltette magát azon a tanácskozáson, amelynek munkálatait az unió elnöke, dr. Alois Mock osztrák külügyminiszter vezette. Az RMDSZ-t Bécsben Bodó Barna politikai alelnök képviselte.

A tanácskozáson a résztvevők elfogadták a Bécsi Nyilatkozatot, amelyben az EDU tagpártjai Európa jelenlegi politikai helyzetével kapcsolatosan fogalmaztak meg véleményeket, elveket és követendő irányvonalat. A nyolcpontos dokumentumban két alkalommal történik közvetlen utalás a kisebbségi helyzetre – az európai biztonság tényezőinek elemzésekor és az idén októberi bécsi állam- és kormányfői csúcstalálkozó értékelésekor.

A kérdéskörrel kapcsolatban az RMDSZ javasolta, hogy a kisebbségek szabadságjogait, valamint védelmét kodifikáló elkészítendő dokumentum alapszövegének tartalmaznia kell mindazon nemzetközi dokumentumok előírásait, amelyeket ezen a téren Európa Tanács-i vezérlettel dolgoztak ki, mindenekelőtt az 1204-es Ajánlásban megfogalmazott elveket. az RMDSZ-javaslatát elfogadták, mely így a dokumentum részévé vált.

 

***      1993. november 29-én, hétfőn, a Képviselőházban a Kisajátítási törvény vitájában az RMDSZ-frakció nevében Székely Ervin Bihar megyei képviselő szólalt fel. Kifejtette fenntartásait egy kisajátítási törvény szükségességével kapcsolatban, ugyanakkor azokat a garanciákat is, amelyek szavatolják, hogy a törvény – amennyiben mégis elfogadták – nem alkalmazható diszkriminatív módon.

 

***      1990. november 30-án, kedden, Románia nemzeti ünnepe alkalmából a Parlament együttes megemlékező ülésén az RMDSZ parlamenti csoportjainak nevében Markó Béla szenátor, szövetségi elnök a 75 évvel ezelőtti gyulafehérvári határozatok időszerőségét hangsúlyozta. Rámutatott arra, hogy a gyulafehérvári határozatokban a demokráciával, a nemzeti kisebbségek jogegyenlőségével kapcsolatban megfogalmazott tételek mindmáig nem teljesültek. A 75 évvel ezelőtt meghirdetett nemes eszmék, a népek és nemzetiségek egyenlőségét kinyilatkoztató elődök előtt a mai utókor úgy tiszteleghet méltóképpen, ha a román népnek, a romániai nemzeti kisebbségeknek és az európai elvárásoknak egyaránt megfelelően oldja meg a nemzetiségi kérdést, biztosítja az ország demokratikus fejlődését, a jogállam megteremtését.

A délelőtt folyamán Bukarestben a Demokratikus Konvenció pártjaival együtt az RMDSZ képviselői is jelen voltak a koszorúzási szertartásokon.