1993

1993. november 29., hétfő I. évfolyam, 172. szám

***      1993. november 26–28-a között Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Kolumbán Gábor, az SZKT Állandó Bizottságának alelnöke, Toró T. Tibor, a MISZSZ elnöke, valamint Szilágyi Zsolt és Mátis Jenő parlamenti képviselő Budapesten részt vett a Liberális Világkonferencián.

A munkálatok második napján tartott előadásában Markó Béla szövetségi elnök arról beszélt, hogy miképpen egyeztethető össze a kollektív kisebbségi jogok fogalma a liberális eszmerendszerrel. Hangsúlyozta, hogy számos egyéni jog természeténél fogva csak közösségben, illetve intézményes formában gyakorolható. Az előadásokat követő vitában Takács Csaba ügyvezető elnök is felszólalt.

Úgy értékeljük, hogy a konferencia zárónyilatkozatában megfogalmazott állásfoglalások, különösen a nemzeti kisebbségek jogaival kapcsolatos megállapítások előrelépést jelentenek nemcsak a modern liberalizmus eszmerendszerében, hanem a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdések nemzetközi politikai megítélésében is.

A konferencia alkalmat adott arra is, hogy a RMDSZ-küldöttség tagjai tárgyalásokat folytassanak a FIDESZ vezetőségével.

Markó Béla szövetségi elnök és Orbán Viktor FIDESZ-elnök hangsúlyozták a kapcsolattartás és kölcsönös tájékoztatás fontosságát.

Ezenkívül küldöttségünk megbeszéléseket folytatott más pártok vezetőivel és jeles politikai személyiségekkel, tájékoztatva őket a Szövetség céljairól és jelenlegi állapotáról.

 

***      A Civitas Alapítvány támogatásával november 27-én és 28-án Tanácsosok Fórumát rendezték meg Szatmár megyében.

Szombaton Szatmár megyei és szatmárnémeti városi, valamint a Szamos-parti város vonzáskörébe tartozó községek RMDSZ-tanácsosai hallgattak előadásokat, vitatták meg a tanácsosi munka néhány kérdését.

Vasárnap Nagykárolyban került sor hasonló találkozóra. Varga Attila parlamenti képviselő, Bara Gyula, a fővárosi tanács tagja, Benedek Gyula környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó nagykárolyi tanár, valamint András Péter, a Civitas vezetője tartott vitaindító előadást.