1993

1993. május 25., kedd I. évfolyam, 40. szám

***      Május 24-én, hétfőn, a Parlament mindkét házában interpellációk hangzottak el. A Szenátusban Buchwald Péter Kolozs megyei szenátor Gheorghe Funar kolozsvári polgármester törvénytelenségeinek sorozatára hívta fel a figyelmet, és Viorel Hrebenciuchoz, a kormány főtitkárához intézett interpellációjában arra kért választ, készül-e a kormány illetékes szerve valamilyen ellenőrzést tartani a kolozsvári helyi közigazgatás háza táján, és ha igen, mikor, mert a helyi sajtóban közzétett esetek és számos bejelentés tanúsága szerint beavatkozásra van szükség a lakás- és telekspekulációk megfékezése érdekében.

            Seres Dénes Szilágy megyei szenátor a pénzügyminiszter egy alkotmányellenes körlevelét kifogásolta, amelyben a miniszter a volt kollektív gazdaságok felszámolásából származó összegek állami letétbe helyezéséről intézkedik.

            Szabó Károly Szatmár megyei szenátor a kormányfőhöz intézett interpellációjában a 148/1993-as kormányhatározat alkotmányosságát vonta kétségbe, amely súlyos és törvénytelen szankciókat helyez kilátásba azokkal a vállalatokkal szemben, amelyek nem sietnek hazahozni exportból származó devizabevételeiket. Ez az intézkedés, amely semmibe veszi a piacgazdaság elveit, egy olyan sorozat folytatása a gazdasági életben, amely a tünetet kezeli, nem pedig a betegség okát, s jele annak, hogy a kormányzatnak továbbra sincs komoly elképzelése a gazdasági-pénzügyi helyzet gyökeres megváltoztatásáról.

            A Képviselőházban Zsigmond László Kovászna megyei képviselő a sajtóban megjelent fajgyőlőlő pogromra úszításokkal kapcsolatban és a kérdésben a főügyésztől egy korábbi interpellációjára kapott elutasító válasz kapcsán kért világos állásfoglalást a kormánytól.

            A nap „botránykövét” Liviu Maior tanügyminiszter hajította el a Házban. Márton Árpád Kovászna megyei képviselő május 17-én megfogalmazott kérdésére válaszolva, hogy ugyanis igaz-e a hír, miszerint tanév közben a tanügyi káderek csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre, a miniszter tagadta ezt. Nem feledte viszont megjegyezni, hogy Kovászna megye tanügyi dolgait az a három román tanfelügyelő kénytelen folyamatosan intézni, akik a mindegyre külföldön tartózkodó magyar kollégáik miatt szusszani sem tudnak a rengeteg tennivalótól. A végén azonban mégis kénytelen volt bevallani, hogy a rengeteg fegyelmi ügy miatt valóban érvényben van az említett rendelete. Ezzel viszont nem az emberi jogok közé tartozó mozgáslehetőséget kívánja korlátozni, csupán arról szeretne tájékozódni, hogy tanév közben számszerőleg hány tanügyi káder utazik külföldre, hová és miért?!

***      Markó Béla szövetségi elnök május 25-én az RMDSZ bukaresti székházában fogadta Bagomil Luftot, Lengyelország új bukaresti nagykövetét. A megbeszélésen, amelyen jelen volt Roman Wyborski, a Lengyel Nagykövetség tanácsosa is, a szövetségi elnök tájékoztatta a vendégeket a romániai magyarság helyzetéről és az RMDSZ politikai érdekvédelmi tevékenységéről.