1993

1993. május 21., péntek I. évfolyam, 38. szám

***      A kolozsvári RMDSZ még január elején bírósági eljárást kezdeményezett Gheorghe Funar polgármester ellen a Mátyás szobor talapzatára elhelyezett új felirat miatt. Az eljárási indítványra sokáig késett a válasz, de végre megérkezett. Az állítólag február 17-én (!) iktatott levelet a posta május 19-én kézbesítette ki. A válaszban a kolozsvári főügyész arról értesíti az RMDSZ megyei szervezetét, hogy a réztábla felszegezése a szobor talapzatára nem képez bőncselekményt, ezért az eljárást nem indítják meg…

***      Újabb fejlemény a Korunk kilakoltatási ügyében: a május 18-án megtartott tárgyalás eredményeként a bíróság úgy döntött, a szerkesztőségnek ki kell ugyan költöznie, de immár tatarozott, kétszobás székhelyet biztosítanak a szerkesztőség számára, amit a Korunk elfogadott.

***      A Kolozsvári Magyar Diákszövetség Mócok útja 18. számú székházában nemrég megnyílt a KMDSZ Galéria. Az első kiállító Kovács Zsolt István, a Ion Andreescu Képzőmővészeti Főiskola első éves hallgatója.

            Ugyancsak KMDSZ vonatkozású hír: a diákszövetség május 24-én Kolozsváron tartja közgyőlését, melyen új elnököt választanak.

***      A Moldovai Szociáldemokrata Párt május 29–30-án Kisinyovban tartja kongresszusát, amelyre az RMDSZ képviselőit is meghívta. A meghívásnak eleget téve Markó Béla szövetségi elnök vesz részt a moldvai párt kongresszusán.