1993

1993. június 29., kedd I. évfolyam, 65. szám

***      Június 26-án Hajdú Gábor szenátor és Székely Ervin képviselő a Független Jogász Fórum meghívására Budapesten részt vettek az Európai Kisebbségi Charta bemutatásának szentelt konferenciáján. Előadók voltak dr. Mészáros Vilmos, a Független Jogász Fórum elnöke, Duray Miklós, a Szlovákiai Együttélés Mozgalom elnöke és Bíró Gáspár, a Magyar Külügyminisztérium előadója. Jelen voltak a szlovákiai, a burgenlandi és a kárpátaljai magyarok képviselői, valamint a magyarországi ukránok érdekvédelmi szervezete. A tanácskozáson felszólalt dr. Bárki Éva, bécsi nemzetközi jogász is.

***      Június 28-án, hétfőn, a Parlament két Házának vezetősége és a frakcióvezetők találkoztak Ion Iliescu elnökkel és megvitatták a parlamenti képviselők és szenátorok jövedelmi besorolását szabályozó 53/1991-es törvény módosított változatát, a parlamenti státust szavatoló törvényervezetet, valamint a hátralevő munkaidőre érvényes törvényhozási prioritást. Az RMDSZ-frakciót Kozsokár Gábor, Verestóy Attila szenátorok, valamint Tokay György és Kónya-Hamar Sándor képviselték.

            Ugyanaznap délelőtt a Képviselőház meghallgatta Paul Teodoru szállításügyi minisztert a román kereskedelmi flotta eladásának ügyében. A kérdés-felelet procedúrája nevetségességbe és botrányba fulladt. Úgyszintén annak a törvénytervezetnek a vitája is, mely a parlamenti vakáció idejére a kormányt törvényhozási hatáskörrel ruházza fel.

            A mostani munkahét, mely június 30-val befejeződne (június 29-én és 30-án éjjeli munkaülésre is sor kerül), rendkívül szesszióba csap át (július 1-én és 2-án is dolgozik a Parlament) és közös ülésen hallgatják meg a korrupciós esetekkel foglalkozó bizottság előzetes jelentését a Román Hírszerző Szolgálat eddigi tevékenységét elemző jelentését és valószínőleg sor kerül a kormány által benyújtott 1993 első félévi Pótköltségvetési törvénytervezetének vitájára is.

***      Július 3-án rendezik meg Csíksomlyón az Ezer székely lány találkozóját. Az egész Székelyföldről érkező résztvevők a csíkszeredai Márton Áron gimnáziumban találkoznak, majd innen vonulnak a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol szentmisén vesznek részt. Ezt követően szabadtéri színpadon mutatják be dalaikat, táncaikat a gyergyói települések fiataljai.