1993

1993. június 2., szerda I. évfolyam, 46. szám

***      Szerdán, június 2-án, Markó Béla, Corneliu Coposu és Emil Costantinescu találkozott Douglas Hurddel, Nagybritannia külügyminiszterével. A külügyminiszter kifejtette, hogy Románia stabilitása a térség szempontjából rendkívül fontos, és érdeklődött, hogy milyen belső feltételek teljesítésére van szükség ennek a stabilitásnak a biztosításához. Az RMDSZ szövetségi elnöke elmondta, hogy az ország jövőbeli stabilitásának egyik alapvető eleme a magyar kisebbség problémáinak sürgôs megoldása és a megfelelő jogi keretek megteremtése. Ennek érdekében a román kormány eddig semmilyen konkrét intézkedést nem hozott. Szükség van a kisebbségek helyzetének általános európai rendezésére, ami nem csupán emberjogi, hanem biztonsági kérdés is. Ezt a jugoszláviai események egyértelmően bizonyítják.

***      1993. május 25–26-án Beregszászon tartotta országos győlését a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség, amelyen részt vettek a kárpátaljai magyar pedagógus szövetségek képviselői is, közöttük – az RMPSZ képviseletében – Bíró István, az RMPSZ főtitkára.

            Kárpátalján 2100 magyar nyelvő pedagógus tevékenykedik, ezek egyharmada KMPSZ-tag. A Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség teljes mértékben élvezi a helyi politikai-érdekvédelmi szervezet – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség – bizalmát és támogatását.

            A többi régió küldötteihez hasonlóan Bíró István tájékoztatta a résztvevőket a mi sajátos oktatási gondjainkról, valamint a Bolyai Nyári Akadémia programjáról. A házigazdák megerősítették, hogy az előzetes megbeszéléseknek megfelelően 40 kárpátaljai pedagógus vesz részt az erdélyi rendezvényen.