1993

1993. június 1., kedd I. évfolyam, 45. szám

***      A Képviselőházban május 31-én, hétfőn Márton Árpád interpellált az RMDSZ képviselők nevében a tanügyi káderek külföldre utazásával kapcsolatban. Az interpelláció Liviu Maior tanügyminiszter múlt heti zavaros, önmagának is ellentmondó szóbeli válaszának az eredménye.

***      A Képviselőház hétfői munkanapjának nagy vitáját a múlt heti parlamenti botrány, egy demokrata párti (NMF) kolléga megveretése váltotta ki. Az ellenzék, így az RMDSZ-csoport sem tartja hasonló esetekben elegendőnek a román Parlament szokásos orvoslási módját, azaz – ez ügyben is – a bizottságosdit. Emiatt a Ház Állandó Bürója és a frakcióvezetők (az RMDSZ részéről Tokay György és Kónya-Hamar Sándor) 19 órától éjfélig tanácskoztak meglehetősen eredménytelenül, mert az ellenzék határozott kérése ellenére is, a kormánykoalíciós parlamenti többség közösséget vállalt Corneliu Vadim Tudor szenátor tettével, és a kézzelfogható bizonyítékok ellenére, tagadja Románia mai politikai valóságát. Az ügyre, valamint a Román Hírszerző Szolgálat fölötti ellenőrző szerepére a Parlament szerdai, illetve csütörtöki közös ülésen még visszatér.

***      A Moldovai Szociál-Demokrata Párt május 28–30-a között Kisinyovban megtartott első kongresszusán az RMDSZ-t Seres Dénes és Madaras Lázár képviselte. A kongresszus teremtette lehetőséget felhasználva, képviselőink kapcsolatot alakítottak ki a kongresszuson részt vevő orosz, ukrán és belarusz szociál-demokraták képviselőivel, valamint a moldovai parlament ruszofon frakciójában tevékenykedő képviselőkkel. Tanulságos tárgyalásokat folytattak továbbá gagauz vezetőkkel és parlamenti képviselőkkel a gagauz autonómiatervezetről és annak parlamenti vitájáról.

***      Látogatásának utolsó napján, június elsején, az RMDSZ bukaresti székházában Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök vendége volt a FUEV-küldöttség. A találkozón – amelyen részt vett Bodó Barna politikai alelnök, Szabó Károly szenátusi frakcióalelnök és Pillich László, az RMDSZ FUEV-megbízottja – a román Alkotmány és jogalkotás, illetve joggyakorlat kisebbségjogi vonatkozásairól esett szó.

            A küldöttséget a délelőtt folyamán fogadta Viorel Hrebenciuc államtitkár és Romulus Pop oktatásügyi miniszterhelyettes. A találkozón Felix Ermacora professzor, a neves nemzetközi jogász behatóan érdeklődött a nemzetiségi törvény, az oktatási törvény és egy, az elkobozott magánjavak visszaadását szabályozó, még megalkotásra váró törvény felől.

            Dr. Christoph Pan dél-tiroli professzor afelől érdeklődött, hogy a kormány foglalkozik-e külön a csángó-kérdéssel.

***      Viorel Hrebenciuc államtitkár a Nemzeti Kisebbségi Tanács nevében romániai látogatásra hívta meg a FUEV küldöttséget, hogy tájékozódjanak Románia más – nem magyar, illetve német ajkú – kisebbségeinek helyzetéről is. Karl Kring FUEV-alelnök a meghívást köszönettel elfogadta.

            Délben, elutazásuk előtt a FUEV-küldöttség tagjai sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ bukaresti székházában.