1993

1993. június 16., szerda I. évfolyam, 56. szám

***      A Képviselőház június 15-én befejezte a Duna-delta törvényének a vitáját és elfogadta a törvénytervezetet, amely szavatolja a Duna-delta bioszfériukus rezervátum jellegét. A törvénytervezet általános vitájában az RMDSZ részéről Márton Árpád Kovászna megyei képviselő fejtette ki véleményét.

            Ugyanaznap a Képviselőház megvitatta és elfogadta a gyermekelhagyás jogi következményeit, illetve az ezzel kapcsolatos szülői jogokat szabályozó törvénytervezetet is. Az RMDSZ-frakció álláspontját Székely Ervin Bihar megyei  képviselő fejtette ki. A Képviselőház elutasította viszont a munkanélküliek társadalmi reintegrálódását és védelmét szabályozó 1/1991-es számú törvény módosított változatát, minthogy az jóval kedvezőtlenebbre sikerült az eredetinél. A globális szavazást követően Victor Bostinaru DP/NMP-frakcióvezető felolvasta azt az ellenzék által megfogalmazott állásfoglalást, amelyben pontokba foglalva hozta a plénum tudomására elutasító voksát, amit az RMDSZ-frakció is elfogadott.

***      Az RMDSZ meghívására Bukarestbe látogató, Orbán Viktor vezette FIDESZ-delegáció június 15-én, kedden, a délután folyamán találkozott az RMDSZ parlamenti csoportjának vezetôségével, majd a Szabadelvő Kör képviselőivel. A FIDESZ küldöttsége találkozott az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciójának tagjaival. A találkozón Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke beszámolt a delegáció romániai látogatásának céljairól és tapasztalatairól, a liberális pártokkal (PSZP és LP-1993) létrejött megbeszélésekről, és belpolitikai helyzetről.