1993

1993. június 11., péntek I. évfolyam, 53. szám

***      A Bihar megyei tanfelügyelőség küldöttsége 1993. június 9-én felmentette tisztségéből a székelyhidi iskola igazgatóját, dr. Wilhelm Sándort. Viorel Sarca főtanfelügyelő és Gheorghiøa Lupau miniszteri megbízott ítélete szerint az igazgató „vétke” az, hogy a Tanügyminisztérium engedélye nélkül utazott külföldre. Dr. Wilhelm Sándor ugyanis, igazgatói és községi tanácsosi minőségében Eccausinese község polgármesteri hivatalának meghívására Belgiumba látogatott.

            Dr. Wilhelm Sándor írásban kért engedélyt a megyei tanfelügyelőségtől a hivatalos útra és 1993. május 4-én a Tanügyminisztériumnak a tanárok utazását korlátozó 29633-as határozata keltezése előtt hagyta el Romániát.

            A főtanfelügyelő által javasolt igazgatójelölt Szilágyi Viorel (aki nem tagja a székelyhidi tantestületnek) 24 nem és 0 igen szavazatot kapott (öten tartózkodtak) az iskola tantestületének ülésén. Az új jelölésnél ismét dr. Wilhelm Sándor kapta a legtöbb szavazatot.

***      A Képviselőház 1993. június 10-i, csütörtök délelőtti ülése Adrian Nãstase házelnök nyilatkozatával kezdődött. Nãstase határozottan elítélte Gheorghe Dumitrašcu – Nemzeti Demokrata Megmentési Front – szenátor magatartását és leszögezte, hogy a parlamenti incidenseket minden esetben szélsőségesen nacionalista szenátorok váltották ki. A történtek és a nyilatkozat kapcsán a Képviselőház valamennyi frakcióvezetője kifejtette csoportja álláspontját; az RMDSZ részéről Tokay György szólalt fel.

            Az ülés a perrendtartás procedúrája (büntető eljárás) törvénytervezet vitájával folytatódott. A Képviselőház cikkelyenként meg is szavazta azt, délutáni ülésén viszont a törvénytervezet elfogadását későbbi időpontra halasztotta. Az RMDSZ-frakciót a vitában Sinkó István képviselte.