1993

1993. december 7., kedd I. évfolyam, 177. szám

***      November 29-e és december 1-e között Kijevben tartotta meg őszi ülésszakát a Fekete-tengeri Övezet Parlamenti Uniója. A héttagú román delegációt Kerekes Károly RMDSZ-képviselő vezette.

Az ülésszak napirendjén szerepelt a szakbizottsági jelentések meghallgatása, megvitatása és elfogadása, a jövő évi költségvetési tervezet, valamint a tevékenységi tervezet jóváhagyása, a jövő évi ülésszakok helyének és időpontjának a kijelölése.

A román delegációt fogadta az ukrán parlament elnöke, valamint a Parlamenti Unió (egyszemélyben a török parlament) elnöke.

A román küldöttség kapcsolatot teremtett az ülésszakon megfigyelői minőségben részt  vevő görög parlamenti küldöttséggel. A közeljövőben román parlamenti delegáció utazik Görögországba, román részről diplomáciai lépések történnek annak érdekében, hogy Görögországot minél előbb felvegyék a Fekete-tengeri Övezet Parlamenti Uniójába.

Jelentős esemény volt még az azér-örmény kérdés napirendre tőzése, kifejezetten a két fél kérésére, amelyek készek a parlamenti szintő tárgyalásokra és a kérdés mielőbbi megoldására.

 

***      December 6-án, hétfőn, a késő esti órákban az RMDSZ bukaresti székházában együttes ülést tartott az RMDSZ szenátusi és képviselőházi csoportja. A tanácskozáson több időszerő kérdésről – elsősorban a Kisebbségi törvénytervezet benyújtásának időpontjáról és módjáról – folyt eszmecsere. Szó esett ugyanakkor a Szövetség parlamenti frakciójának és az Ügyvezető Elnökség jobb együttmőködéséről a törvényhozás elé kerülő törvénytervezetek szakvéleményeztetése terén.

 

***      December 7-én, kedden délelőtt Takács Csaba ügyvezető elnök, Verestóy Attila szenátusi, illetve Tokay György képviselőházi frakcióvezető vett részt a Romániai Demokratikus Konvenció Végrehajtó Bizottságának azon az ülésén, amelyen a DK szervezetenek elnökei és parlamenti frakcióelnökei voltak jelen, és amelyen megtárgyalták a bizalmatlansági indítvány benyújtásának kérdését. A tanácskozáson döntés született arról, hogy a kormány elleni bizalmatlansági indítványt még ezen a héten benyújtják.

 

***      Ugyancsak kedden, december 7-én, Takács Csaba ügyvezető elnök és Varga Attila Szatmár megyei képviselő részt vett a Nemzeti Kisebbségi Tanács Jogi Bizottságának a kisebbségi szervezetek elnökeivel a Kormány épületében rendezett megbeszélésen. A találkozón a Kormánynak a kisebbségi szervezetek által támogatott Kisebbségi törvénytervezetéről, valamint az RMDSZ kisebbségi  törvénytervezetéről, illetve parlamenti benyújtásáról folyt eszmecsere. A megbeszélések a kisebbségi szervezetek képviselőivel ma este folytatódnak az RMDSZ bukaresti székházában, az RMDSZ ügyvezető elnökének, parlamenti frakcióelnökeinek és szenátorainak, illetve képviselőinek részvételével.