1993

1993. december 23., csütörtök I. évfolyam, 189. szám

***      Kedden, december 21-én, a Képviselőház Honvédelmi és Munkaügyi szakbizottságainak ülésén újabb változatot dolgoztak ki az észak-erdélyi háborús veteránok számára, amelyet a Ház közel kétórás kemény vita után 109 szavazattal, 78 ellenszavazattal és 18 tartózkodással elfogadott.

Az 1. cikkely 2. bekezdésének b. pontja a következőképpen alakult: „Háborús veteránoknak tekintik azokat a lakosokat is, akiket az 1939–1944-es időszakban az ideiglenesen megszállt román területekről hívtak be vagy  mozgósítottak, más államok hadseregébe.”

Ez a változat egyértelmően az RMDSZ sikerének könyvelhető el, képviselőink kitartó és alapos érvelésének eredménye. Erős támogatást kaptunk az ellenzéktől, különösen a Keresztény Demokrata Nemzeti Parasztpárttól. Az RNEP (PUNR) a változat ellen szavazott, holott itt román nemzetiségőekről is szó van.

 

***      Az RMDSZ Maros megyei szervezete kedden, december 21-én, emlékülést tartott a székház nagytermében az 1989-es decemberi marosvásárhelyi események negyedik évfordulója alkalmából. A rendezvényen jelen voltak az akkori események áldozatainak hozzátartozói is. Az RMDSZ felhívására az évforduló estéjén nagyon sok házban a lakosság égő gyertyákat tett az ablakokba.

 

***      A Maros megyei RMDSZ elnöksége december 25-én délután öt órakor találkozót szervez a marosvásárhelyi RMDSZ alapító tagjai számára, amelyre mindenkit szívesen látnak.

„Az 1989-es karácsonyi fordulat eszményeit ma is változatlanul programunknak valljuk és bízunk abban, hogy a kezdeményezők, akik a Maros megyei kisebbségvédelmi szervezetet életre hívták, vállalják a további munkát, a holnapot is” – hangzik a Meghívó.

 

***      A szövetségi elnök, a Szövetségi Elnöki Hivatal munkatársai és sajtóirodája ezúton kívánnak kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újesztendőt a megyei és területi szervezeteknek, a sajtó munkatársainak, a Tájékoztató minden olvasójának, valamennyi RMDSZ-tagnak és Szövetségünk pártoló barátjainak. Bort, búzát, békességet!