1993

1993. augusztus 31., kedd I. évfolyam, 109. szám

***      Várak fesztiválja címmel szeptember 5-én, vasárnap, Kőhalomban nemzetközi folklórfesztiválra kerül sor. A Kőhalmi Polgármesteri Hivatal és a dr. Ioan Ursu Alapítvány rendezésében lebonyolításra kerülő fesztiválon Brassó várost az Áprily Lajos Gimnázium Búzavirág elnevezéső népi együttese képviseli.

 

***      A rendkívüli ülésszakra összehívott Parlament augusztus 30. és 31-én együttes ülésen vitatta meg a korrupciós ügyeket kivizsgáló bizottság jelentését. A helyenként éles, szenvedélyeket szított vitában kitőnt Kozsokár Gábor Kovászna megyei szenátor és Vida Gyula Szilágy megyei képviselő higgadt, kultúrált okfejtése, amellyel a vizsgált jelenséget kiváltó okokra világítottak rá.

 

***      1993. augusztus 30-án az RMDSZ szövetségi elnöke és Ügyvezető Elnöksége közösen tanácskoztak a Nemzeti Kisebbségi Tanáccsal kapcsolatos kérdésekről és az SZKT 10. számú Határozatából következő feladatokról. Megállapították, hogy a Nemzeti Kisebbségi Tanács bár saját szabályzatának megfelelően mőködött és bizonyos esetekben támogatta az RMDSZ indítványait, mégsem vált a kisebbségi jogvédelem hatékony eszközévé, mivel a kormány nem emelte törvényerőre a tanács ajánlatait. Megállpítást nyert, hogy a Nemzeti Kisebbségi Tanács nem teljesíthette az SZKT 10. számú Határozatába foglalt feltételeket, következésképpen az RMDSZ visszahívja képviselőit a testületből.

Ugyanakkor megtárgyalták az Európa Tanács soron következő Jogi Bizottsági ülésén résztvevő RMDSZ képviselő mandátumát. A szövetségi elnök felhatalmazta képviselőnket, hogy a szövetség Memorandumában foglaltak szellemében járjon el és javasolja, hogy Románia esetében is érvényesítsék a Hallonen-mechanizmust, illetve történjék meg a felvételt megelőzően elvállalt kötelezettségek érvényesítésének követése.