1993

1993. április 22., csütörtök I. évfolyam, 17. szám

***      A Magyar Országgyőlés meghívására az RMDSZ parlamenti csoportja április 19–20-a között látogatást tett Budapesten. Az RMDSZ képviselői és szenátorai találkoztak Szabad György házelnökkel, Antall József miniszterelnökkel, a Magyar Országgyűlés emberjogi, külügyi és kulturális bizottságaival, a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, ugyanakkor a küldöttség tiszteletére fogadást tartott Göncz Árpád köztársasági elnök.

            A létrejött találkozón megvitatták a román-magyar alapszerződés tervezetét, a magyarországi kisebbségi törvény elfogadásának stádiumát és egyes aktuális külpolitikai kérdéseket.

***      Április 22-én, csütörtökön, a szövetség bukaresti székházában sajtóértekezletet tartott az RMDSZ. Az értekezleten Markó Béla szövetségi elnök, Tokay György ügyvezető politikai alelnök, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, Szabó Károly és Kozsokár Gábor szenátorok, Borbély László, Kónya-Hamar Sándor és Varga Attila képviselők válaszoltak az újságírók kérdéseire. Legtöbb kérdés és válasz az RMDSZ parlamenti csoportjának budapesti látogatásával, szövetségünknek a Nemzeti Kisebbségi Tanácsra vonatkozó álláspontjával, a Hargita és Kovászna megyei prefektusok kinevezése után kialakult helyzettel kapcsolatban hangzott el, de szóba került az RMDSZ álláspontja az 1993. évi költségvetést illetően és a Korunk kolozsvári szerkesztőségének kilakoltatási ügyében.

***      Az EMKE Temes megyei szervezetének égisze alatt tevékenykedő Ormos Zsigmond Közmővelődési Társaság e heti rendezvényének dr. Neumann Ernő temesvári főrabbi volt a vendége. Az ismert személyiség A zsidó nép eredete és főbb jellemvonásai címmel tartott előadást, népes hallgatóság előtt.