Alapértelmezett, Egyéb, Hírek, Tevékenységek

Székelyudvarhelyen vitázhattak a III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar döntősei

December 17-én, szombaton a Wilfried Martens Centre for European Studies és a Kós Károly Akadémia Alapítvány a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben idén is megszervezte a MIÉRT Erdélyi Perpatvart Székelyudvarhelyen a Harghita Business Center épületében.

A vitavetélkedő megnyitóján többen is köszöntötték a résztvevőket, hangsúlyozva a vita fontosságát. Tornai Szilárd, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke, a Perpatvar főszervezője visszatekintéssel kezdte köszöntőbeszédét. Kifejezte örömét, hiszen nem gondolta volna, hogy a rendezvény egyszer országos szintre növi ki magát. A MIÉRT, illetve tagszervezeteinek csatlakozásával, ma már minden évben 100-120 fő jelentkezik a versenyre, 3 fős csapatokban. A perpatvar megtaníthatja a fiatalokat arra, hogy a világ nem csak fekete és fehér, hanem bizony vannak árnyalatai is, melyeket a vita tökéletesen megmutat.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke szerint a vita nélküli közösségépítés nem valódi, hiszen nem létezik olyan helyzet, amiben mindenki mindenkivel egyetért, csupán érvek hiányában, esetleg megfelelni akarásból nem adunk hangot véleményünknek. Arra biztatta a fiatalokat, hogy alkossanak olyan közösséget, ahol a vita nem tabu, ahol a vitát nem támadásként élik meg az érintett felek, hanem hasznos, közösséget építő, hiánypótló lehetőségként. Kovács Péter, a Kós Károly Akadémia Alapítvány alelnöke is nosztalgikusan kezdte beszédét, hiszen 20 évvel ezelőtt ő volt a MIÉRT első elnöke, éppen ezért nem vendégként határozza meg magát rendezvényeinken, sokkal inkább érzi úgy, hogy hazajön. 

A Wilfried Martens Center For European Studies (WMCES) a Kós Károly Akadémia Alapítványnak ítélte oda a “Legjobb 2021 tevékenység” díjat, méghozzá a 2021-es Miért Erdélyi Perpatvar Vitaklub döntőjének megszervezéséért. Bíró Barna Botond Hargita Megye Tanácsának alelnöke,  az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke és a 2022-es Perpatvarnak helyet adó Harghita Business Center elnöke arra hívta fel a figyelmet, mennyire jó, ha vannak megfelelő érveink, illetve ha ismerjük a másik fél álláspontját is. Julian Bonnici (WMCES Communications and New Media Officer) is megtisztelt jelenlétével, aki az elegáns vitára, az új, más nézőpontok megismerésére bátorította a középiskolásokat, hiszen az itteni viták alkalmával rengeteget tanulhatnak egymástól.

Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő sajnos személyesen nem tudott részt venni az eseményen, de gondolt ránk és egy videón keresztül köszöntötte a III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar résztvevőit. A képviselő úr kifejezte örömét a idei Perpatvar tételmondataival kapcsolatban, hiszen mind Európai témák ezek, melyek az erdélyi mindennapokat is meghatározzák, illetve a mai vitavetélkedő nyertes csapatát meghívta Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe, ahol vele is találkozhatnak.

Elsőként a Szit csapata, az Igazság Harcosai, illetve a GYTIT csapata, a (societas)disterum csapata vitáztak egymással, a tételmondat, melyben tagadóként vagy állítóként kellett érveljenek a “Romániában a nők anyagilag kiszolgáltatottabbak, mint a férfiak.” volt. A vitázásban követte őket a Gaudium in Veritate (UIET) és a Gerillák (Arad) csapata, akinek tételmondatként az “Indokolt az Európai Unióban 16 évre csökkenteni a választói korhatárt.” kapták.

A Perpatvar folytatásában az Ellentmondás (CV/BTIET) és a ViTarolók (Kolozs) csapata vitázott a “Szükség van sok párkapcsolati tapasztalatra a megfelelő társ megtalálásához.” tételmondatot illetően foglaltak állást. A két csapat vitáját a Perlekedő Székelyek (MIET) és a VitaMind1 (UIET) szópárbaja követett, amelyen “A katolikus egyháznak el kell fogadni a homoszexualitást és az azonos neműek házasságát.” tételmondat ellen, vagy mellett kellet érvelniük.

A döntőben végül a ViTarolók (Kolozs) csapat győzedelmeskedett, akik logikusan felépített érveikkel, kiemelkedő vitaismeretükkel a legtöbb pontot zsebelték be, így ők nyerték a III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar döntőjét, a Gerillák (Arad) csapat pedig a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott.