Alapértelmezett, Egyéb, Hírek, Képzések, Tevékenységek

AZ EDZŐTÁBORRÓL – MINDENKI SZÁMÁRA KELL LEGYEN EGY ÜZENET

Nehéz úgy beszámolót írni egy olyan eseményről, amelyen csak most először járt az ember. Nem tudom összehasonlítani az Edzőtábor előtti, EU-táboros találkozókkal, így ezekre csak a visszhangok alapján tudok reflektálni. Ami biztos, hogy valamiféle modernizációt igyekszik elérni a Szövetség, vagy legalábbis ott áll egy bizonyos út elején, ami óriási figyelmet szentelne a fiataloknak, az új generáció kiépítésének. A táborban ugyanis, a vezető politikusokon kívül csupa ifjúság vett részt, a régiek, (hogy ne mondjam, veteránok) nem mutatkoztak. Őket egyedül Székely István ügyvezető alelnök, illetve Markó Béla, volt RMDSZ elnök képviselte, utóbbi előadással érkezett. Azt még hozzá tenném, hogy a tábort az RMDSZ és MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) közösen szervezték, és a MIÉRT területi szervezeteinek képviselői alkották a táborozók nagy részét.

Miért Edzőtábor?

Antal Lóránt szenátor szavaival élnék: az edzés ismétlődő gyakorlatok sorozata, egy olyan folyamat, amit az ember azért tesz, hogy szellemileg és fizikailag fejlessze, fenntartsa magát. A szervezők állítása szerint tehát, ez magyarázza a névválasztást. Az RMDSZ edzőtábora valóban hasonlítható egy fitneszteremhez,  ahol az izom agyban, kapcsolatokban és stratégiában mérendő. Na meg kampányban.

Természetesen a tábor egyik alap motívuma a Respekt és Kelemen Hunor államelnöki jelölése volt. 

Itt kiváló alkalom adódott arra, hogy a fiatalokat megszólítsák, közös fotókat készítsenek velük, a vezetők is fiatalosnak mutatkozhattak, lazáknak, akik mindenkit meg tudnak szólítani. De ami a legfontosabb: hogy MINDENKI számára van üzenetük.

Kelemen Hunor előadásának is ez volt az egyik fő törzse: meg kell győzni minél több 20– és 30 éves fiatalt, hogy vegyenek részt a politikában. Sok generációs előadáson egyébként külön kifejtették a szakértők, hogy „hamarosan a Z-sek fogják megmondani, hogy mit csináljunk”. Nos, nem titok, az országnak felelősségteljes vezetőségre van szüksége:

A kampány másik oldala valahogy úgy rajzolódott ki, hogy el kell érni minél több román ajkú szavazót, hiszen Iohannis is meg tudta ezt tenni szász kisebbségiként. Miért fontos ez? Nyilvánvalóan és érezhetően nem a az államelnöki szék a fontos, hanem hogy az RMDSZ-ben bízzanak az emberek. Az USR fenyegetését valamilyen szinten egyensúlyban kell tartani, magának a szövetségnek az érdekpozícióját meg kell védeni. A tét tehát, saját meglátásom szerint sokkal inkább érdekképviseletről szól, vagy stratégia szempontjából létfontosságú gócpontokról, mint például Marosvásárhely. Az RMDSZ államelnök-jelölésének értelmét Markó Béla előadása értette meg velem, aki kiemelte Frunda György egykori, ’96-os kampányát. Egy erős fellépés annak idején kormánykoalíciót hozott, és az RMDSZ valódi szereplővé vált a román politikában.

A képzések felhozatala nem hagyott kívánnivalót maga után

Azt hiszem, a tábor nagy része egyet érthet velem, ha azt mondom, hogy kimondottan hasznos és jól strukturált előadássorozattal készültek a szervezők.

Mivel Erdély minden pontjáról összegyűltek közéleti személyiségek és/vagy vezetők, az egyetemek képzéseit érdemesnek látom elvinni egy ilyen táborba, hiszen time-management, személyes branding képzések, vizuális kommunikáció és szövegírás fejlesztés mindenképp hasznosnak bizonyulhat, főleg azok számára, akik saját szakmájuk mellett pro-bono tevékenykednek az RMDSZ-en vagy MIÉRT-en belül. A kisebb helyi szervezetek működése az ernyőszervezetek odafigyeléséről és professzionizmusáról árulkodnak.

Egy másik programpont a marihuána legalizálásáról szólt, ahol udvarhelyi középiskolások a brit parlamenti vita keretei szerint tárgyalták az ügyet. Ez azért is érdekes, mert régebbi RMDSZ-es találkozókon szinte elképzelhetetlen volt egy ilyen jellegű témakör. A fiatalok számára „top téma” – legalábbis ezt vallják ők, ezt felismerték a szervezők.

Az egyéb panelbeszélgetések: szociológia, generációkutatás, Facebook és adatlopás, az erdélyi fiatal és az erdélyi kreatív osztály víziói összességében azt értelmezték, hogy miként fogjuk fel a next-gen szokásait, hogyan alakítsuk őket és természetesen hogyan lehet őket “megfogni”.

A szombati nap s egyben a tábor egyik csúcspontja az RMDSZ vs. MIÉRT focimeccs volt, ahol a Szövetség csapata Respektet nem ismerve 7-1-re verte az ifjúság csapatát