1995

1995. november 14., kedd III. évfolyam, 661. szám

*** A szervező csoport közlése szerint szombaton, november 11-én 49, vasárnap, november 12-én 10, hétfőn­ pedig újabb 46 személy csatlakozott a Maros megyei RMDSZ és egyházak Ima- és böjthónap kezdeményezéséhez, amelynek résztvevői a Tanügyi törvény kisebbségeet sújtó intézkedései ellen tiltakoznak és az elkobzott egyházi javak visszaszolgáltatását sürgetik. Vasárnap Búzásbesenyőn alakult helyi ima- és böjtcsoport, amelynek tagjai november 12-én, 13-án és 14-én, valamint 17-én és 19-én tartottak, illetve tartanak böjtöt és közös áhítatot a helyi református, illetve katolikus templomban, Nagy Károly református, illetve Péter Sándor katolikus lelkészek vezetésével.

Az amerikai körúton lévő Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke táviratot intézett a mozgalmat kezdeményező Maros megyei RMDSZ-vezetőkhöz, szolidaritásáról biztosítva őket és a másutt hasonló célért éhségsztrájkoló személyiségeket.

*** Szabó Károly szenátor, az RMDSZ szenátusi frakciójának elnöke november 13-án, hétfőn, a felsőház délutáni ülésén megemlékező szavaiban méltatta a romániai demokratikus ellenzék elismert vezetőjének, a november 11-én elhunyt nagy román politikusnak, Corneliu Coposunak a múlhatatlan érdemeit abban, hogy Romániában megvalósulhatott a többpártrendszer. Kiemelte, hogy Corneliu Coposu egész küzdelmes életével és munkásságával példázta azt, hogy a politika és az erkölcs nem összeférhetetlenek egymással.

*** Markó Béla szövetségi elnök és az RMDSZ több vezető politikusa is részt vett 1995. november 14-én, kedden a Corneliu Coposu parasztpárti és ellenzéki vezér elhunyta alkalmával a fővárosi Forradalom téren rendezett gyászszertartáson. A nagy román politikust tízezrek kísérték utolsó útjára a KDNPP székházától a Forradalom térig, majd onnan – az impozáns gyászszertartás után – a Belu katolikus temető kapujáig. A temetőben, a család kérésére csak családtagjai és legközelebbi barátai vettek végső búcsút Corneliu Coposutól.

*** Az RMDSZ október 19-én megalakult Bihar megyei kampánybizottsága Varga Gábor megyei elnök vezetésével azonnal megkezdte munkáját. Ütemtervet állítottak össze a kiszállásokra, az RMDSZ és a MIDESZ megyei elnökségi találkozója után megbeszélést tartottak a városi RMDSZ körzetvezetőivel, majd november 6-án a Demokrata Párt megyei vezérkarával került sor találkozóra az RMDSZ megyei székházában. A Bihar megyei RMDSZ Nagyválasztmánya által jóváhagyott kampánystáb tagjai október 29-e és november 11-e között sorra ellátogattak Körösrévre, Borsra, Érmihályfalvára, Érszalacsra, Szalárdra, Szentjobbra, Nagyszalontára és Élesdre, ahol találkoztak a helyi RMDSZ-vezetőkkel, önkormányzati tisztségviselőkkel.