1995

1995. április 6., csütörtök III. évfolyam, 508. szám

*** 1995. április 5-én, szerdán este az RMDSZ bukaresti székházában Markó Béla szövetségi elnök, valamint az RMDSZ parlamenti csoportjainak vezetése és több tagja találkozott a Demokrata Párt (PD) meghívására Bukarestbe érkezett MSZP-küldöttséggel: Szabó Vilmossal, az MSZP Nemzetközi Kapcsolatok Titkárságának vezetőjével és Kalmár Györggyel, a titkárság helyettes vezetőjével.
A találkozón kötetlen beszélgetésre került sor a román-magyar viszonyról, az alapszerződés helyzetéről, valamint a két szervezet közötti kapcsolatok és együttműködés fejlesztéséről, továbbá áttekintették a Magyar Szocialista Párt Csintalan Sándor ügyvezető elnök vezetésével rövidesen Erdélybe látogató delegációjának programját.
A találkozón jelen volt Rudas Ernő, Magyarország bukaresti nagykövete és a Magyar Nagykövetség több munkatársa.

*** Az RMDSZ Temes megyei szervezetének művelődési osztálya csütörtökön, április 6-án megemlékezik Klapka Györgyről, az 1848–49-es szabadságharc babérkoszorús bajnokáról, Komárom vár hős védőjéről, aki ezen a napon született Temesváron, hol apja polgármester volt. Klapka György katonai tanulmányait a Bánságban, Karánsebesen kezdte, majd azok befejeztével a tüzérséghez került. Az elsők között volt, aki a haza védelmére 1848-ban kardott rántott, s az utolsók közt tette le a fegyvert.
A temesvári magyarság a belvárosban ma is álló Klapka-ház falán háromnyelvű táblát szeretne elhelyezni, aminek engedélyezése folyamatban van. A magyar vonatkozásokban gazdag, de kevés műemlékkel (részben azok tudatos eltüntetése miatt is) rendelkező térségben ennek a helynek a megjelölése méltó arra, hogy az utókornak hirdesse Temesvár és a Bánság híres szülöttének emlékét.

*** 1995. április 5-én, szerdán, ülésezett a marosvásárhelyi RMDSZ székházában a Maros megyei Elnökök Konzultatív Tanácsa. Az ülést Zonda Attila megyei elnök vezette, a megyei ÜE részéről jelen volt Bulyovszky Loránd ügyvezető elnök. Döntés született a tagdíjbegyűjtés ütemének fokozásáról, valamint arról, hogy a körzeti és kerületi elnökök április 22-ig elkészítik második negyedévi munkaterveiket. A Szomszédolás program keretében a körzeti és kerületi elnökök április 22-én látogatnak el Dicsőszentmárton kerületbe. A testület meghallgatta a Falujárás ’95 programról készült rövid kiértékelést: 48 helységben voltak találkozók, néhány RMDSZ-kerületet feltétlenül szükséges újraszervezni. A program részletes kiértékelésére a következő ülésen kerül sor. Az EKT beszámolót hallgatott meg a szovátai egyeztető tanácskozásról, a körzeti és kerületi elnökök kifejtették álláspontjukat a belső választásokkal és az autonómia-statútumokkal kapcsolatos kérdésekben.

*** Lapzártakor Kolozsváron ülésezett az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége. Az ülésen több aktuális téma között természetesen a pénteken kezdődő SZKT-val kapcsolatos kérdések is napirendre kerültek, ugyanakkor a testület véglegesítette az MSZP Csintalan Sándor vezette küldöttsége erdélyi látogatásának programját.

*** A rendkívüli SZKT-ülésre való tekintettel az RMDSZ-Tájékoztató következő száma hétfőn, április 10-én jelenik meg.