1995

1995. február 1., szerda III. évfolyam, 462. szám

*** Frunda György RMDSZ-szenátor, Románia ET-delegációjának tagja 1995. január 31-én az Európa Tanács Keresztény-Demokrata frakciójának keretén belül, az ET Jogügyi Bizottságában, valamint az ET Parlamenti Közgyűlésén a kisebbségek problematikájának megvitatása során tiltakozott az RMDSZ-t és a romániai magyarságot ért támadások ellen, és kijelentette, hogy a román kormány nyilatkozatai kisebbségellenesek és jogsértőek.

*** 1995 január 21-e és február 20-a között az Egyesült Államok kormányának meghívására négy romániai ellenzéki politikusból álló küldöttség tesz látogatást az Amerikai Egyesült Államokban. A küldöttség tagjaként Asztalos Ferenc Hargita megyei RMDSZ-képviselő is részt vesz az USA Információs Irodája által szervezett „Egészségügy, oktatás, szociális kérdések az Amerikai Egyesült Államokban” című programban, amelynek során a meghívottak ismerkednek az amerikai életformával, az Egyesült Államok demokratikus intézményrendszerével, és személyes kapcsolatok kialakítására is sor kerül az USA kongresszusi tagjaival.

*** 1995. január 20-án megalakult Nagybányán az RMDSZ Nagybánya-központú Területi Szervezete. A szervezet elnöke Csiha Tamás, ügyvezető alelnök Böndi Gyöngyike, politikai alelnök dr. Márton Árpád, szervezési alelnök Metz Győző, művelődési alelnök Gyarmathy Gábor.
A megalakult területi választmány a helyi adottságok figyelembe vételével, a szórvány sajátos szükségleteit szem előtt tartva végzi mind a döntéshozatali, mind az önkormányzati koordinációs munkát.
Ezt követően a nagybányai RMDSZ megünnepelte fennállásának 5. évfordulóját. Az ünnepi rendezvény jól sikerült Fórummal zárult, amelynek meghívott vendégei voltak: Bodó Barna, Buchwald Péter, Mazalik Alfréd és Somai József.