1995

1995. január 31., kedd III. évfolyam, 461. szám

*** 1995. január 30-án ülésezett a Romániai Demokratikus Konvenció Tanácsa. Az RMDSZ képviseletében Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Bodó Barna ügyvezető politikai alelnök és Tokay György ügyvezető alelnök, a képviselőházi frakció elnöke vett részt a tanácskozáson.
Az ülésen az RMDSZ kezdeményezésére megtárgyalták a szövetségünk elleni támadások nyomán kialakult politikai heyzetet.
Markó Béla bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az RMDSZ semmilyen új programatikus elemmel nem lépett fel az utóbbi időben a közvélemény előtt, tehát mindaz, amit az autonómia kérdésében megfogalmazott, korábbi dokumentumaiban fellelhetők. Ugyanakkor az Országos Önkormányzati Tanácsról kijelentette, hogy hasonló struktúrával más pártok is rendelkeznek, amelyeket senki nem kifogásolt.
A tanácskozás során nyilvánvalóvá vált, hogy a Romániai Demokratikus Konvenció pártjai és politikai szervezetei az RMDSZ számára létfontosságú kérdésekben olykor igen eltérő véleményt vallanak, és szükséges elkülöníteni a Románia demokratizálódása érdekében végrehajtandó általános feladatokat (a decentralizáció, az igazi helyi autonómia), az RMDSZ számára fontos, a kisebbségi kérdést rendező szabályozásokat, illetve az Alkotmányban megfogalmazot általános elveket (nemzetállam meghatározása). A tanácskozás résztvevői arra a következtetésre jutottak, hogy szükséges a kisebbségi kérdés kezelésével foglalkozó szakbizottság felállítása, ugyanis a Romániai Demokratikus Konvenció ennek a kérdésnek a tematizálása és rendezése érdekében igen keveset tett.
A tanácskozás következtetéseit a Romániai Demokratikus Konvenció Tanácsa nyilatkozatban fogalmazta meg.

*** Január 29-én, vasárnap került sor Beresztelkén (Maros megye) az időközi polgármester-választás második fordulójára. Az RMDSZ-listán indult Farkas Ferenc 651 szavazattal lett a község polgármestere. Vetélytársa, a PSZP (PAC) listáján szereplő David Boţan 599 szavazatot kapott.

*** 1995. január 27-én ülésezett a Maros megyei RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, amely többek között a januári határozatok végrehajtásának ellenőrzésével, a februári munkaterv elfogadásával, a falujárási program előkészítésével foglalkozott, kidolgozta a január 28-i kolozsvári tanácskozáson utóbb előterjesztett Maros megyei álláspontot, valamint a Maros megyei DK pártjaival való újabb találkozón, az RDK által javasolt Protokoll megtárgyalása során képviselendő RMDSZ-álláspontot.