1994

1994. május 13., péntek II. évfolyam, 282. szám

*** Az Önkormányzat- és Reformügyi Főosztály kezdeményezésére május 12-én megalakult a Statisztikai Szakcsoport. A testület elfogadta mőködési alapszabályzatát és költségvetését, amelyet az Ügyvezető Elnökség elé terjeszt. Ugyanakkor megállapodtak a legfontosabb rövid távú feladatokban. Ennek értelmében két héten belül eljuttatják a területi szervezetekhez az 1992-es népszámlálás végleges, településekre lebontott nemzetiségi összetételéről és felekezeti megoszlásáról szóló statisztikai adatokat, valamint a visszaellenőrzés módozatairól szóló tájékoztatót. Ugyanakkor rövidesen különféle javaslat-csomagokat készítenek el a belső választási rendszert megelőző regisztráció formáiról és módozatairól, melyet megvitatnak és ajánlanak „belső választási törvény” kidolgozóinak.
A hosszabb távú célkitőzések első lépéseként a folyamatban levő felmérések, statisztikai adatgyőjtések feltérképezését tartják igen fontosnak, ezért minden résztvevő ígéretet tett, hogy három hét alatt tájékozódik és beszámol ezekről.
A szakcsoport legközeleb június 1-én győl össze, hogy kidolgozza a további tevékenység kereteit, ugyanakkor meghallgatja a vitaindítókat és beszámolókat.

*** A Bukaresti Magyar Diák Szövetség (BMDSZ) meghívására Markó Béla május 12-én, csütörtökön este a fővárosi Petőfi Sándor Mővelődési Házban találkozott a bukaresti magyar fiatalokkal. A kötetlen beszélgetésen az RMDSZ és a fiatalság kapcsolatáról, az aktuális politikai helyzetről esett szó.

*** Az RMDSZ Maros megyei szervezete és az Hay Management Consultants cég május 13–14-én kétnapos gazdasági vezetőképző szemináriumot szervez Marosvásárhelyen.
A Hay Group gazdag nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező amerikai cég, amely korszerő vezetési módszerek és technikák ismertetésével és terjesztésével, szakemberek, közép- és felsőszintő vállalati vezetők továbbképzésével és induló vállalkozások számára szaktanácsadással foglalkozik. Negyven országban van jelen, kétezer munkatársat foglalkoztat és a nemzetközi gazdasági élet tíz legjelentősebb szakintézete között tartják számon.
A szeminárium programja: stratégiai management, szervezetfejlesztés, emberi erőforrás-gazdálkodás, költségek tervezése és elszámolása, üzleti tervkészítés.
A szemináriumra az RMDSZ marosvásárhelyi székházában kerül sor, pénteken 9–17 óra között, szombaton pedig 9–13 óra között.