1993

1993. november 8., hétfő I. évfolyam, 158. szám

***      1993. november 4–6-a között zajlott le Csíkszeredában a város önkormányzata, a Hargita megyei EMKE, a Márton Áron Főgimnázium, a Kommunikációs Antropológiai Munkacsoport szervezésében, az Illés és a Civitas Alapítvány támogatásával a dr. Venczel József társadalomtudós születésének 80. évfordulója alkalmával rendezett ünnepségsorozat. A Venczel család, Heves város önkormányzatának küldöttsége, hazai és külföldi társadalomtudósok, számos helyi érdeklődő részvételével lezajlott ünnepségsorozat gazdag programjából megemlítjük a Márton Áron Főgimnáziumban megtartott középiskolás tudományos ülésszakot, a Csíki Székely Múzeumban rendezett emlékünnepséget, a Szent József kápolnában tartott emlékmisét, a tudós méltatását szolgáló tudományos emlékülést, a venczeli örökség továbbvitelének módozatairól, a társadalomkutatás aktuális gondjairól szóló kerekasztal-tanácskozást, Venczel József Minisztériumjáték címő kötetének nyilvános bemutatását. A rendezvénysorozat alkalmából Venczel József emléktáblát és plakettet avattak. Az emléktáblán koszorút helyezett el Jeszenszky Géza, a Magyar Köztársaság külügyminisztere is, csíkszeredai látogatása alkalmából.

 

***      Jeszenszky Géza, Magyarország külügyminisztere 1993. november 6–7-én a Turóczy Alapítvány és az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének meghívására nemhivatalos látogatást tett Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön.

Látogatásán Jeszenszky Géza külügyminisztert elkísérte felesége, Rudas Ernő, Magyarország romániai nagykövete feleségével, valamint külügyminisztériumi és nagykövetségi tisztségviselők.

Kézdivásárhelyen Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, az Ügyvezető Elnökség részéről Takács Csaba ügyvezető elnök és Somai József ügyvezető alelnök, valamint a helyi RMDSZ szervezet elnöke, a város polgármestere és a megyei tanács elnöke fogadta a küldöttséget. Az RMDSZ képviselői végigkísérték útjukon a vendégeket.

Jeszenszky Géza november 6-án Kézdivásárhelyen részt vett a Turóczy Mózes születésének 180. évfordulójára rendezett emlékünnepélyen, koszorút helyezett el az ez alkalommal a városi RMDSZ-szervezet meghívására részt vett Marcel Dinu külügyi államtitkár is.

Csíkszeredában a magyar külügyminiszter a polgármesteri hivatalban találkozott országos és helyi RMDSZ-vezetőkkel, szenátorokkal és parlamenti, valamint önkormányzati képviselőkkel. A fogadás után a küldöttség megtekintette a Csíki Székely Múzeumot.

November 7-én Jeszenszky Géza meglátogatta a csíksomlyói kegytemplomot, a Nagy Imre emlékházat, és koszorút helyezett el Venczel József emléktáblájánál.

Ugyanaznap Sepsiszentgyörgyön találkozott szenátorokkal és parlamenti képviselőkkel, más Kovászna megyei személyiségekkel és megtekintette a Székely Nemzeti Muzeumot, Illyefalván pedig meglátogatta a Keresztény Ifjúsági Központot.