1999

1999. július 30., péntek VII. évfolyam, 1525. szám

***      A nagyváradi felsőfokú magyar tannyelvő oktatás jövőjének lehetőségéről tanácskoztak július 28-án az RMDSZ Bihar megyei székházában. Az RMDSZ Oktatási és Ifjúsági Főosztálya és a Bihar megyei szervezet kezdeményezésére létrejött megbeszélésen részt vett Nagy F. István oktatási és ifjúsági ügyvezető alelnök, Kapy István, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, Balla Júlia, az RMPSZ megyei elnöke, Kinde Annamária, az Ady Endre sajtókollégium igazgatója, Méder Zsolt, a Sulyok István Református Főiskola főigazgatója, valamint Szabó Ödön, aki ezúttal a Nagyváradi Magyar Diákszövetséget képviselte.

A tanácskozáson egyetértés született abban, hogy a nagyváradi egyetem rektora által egy sajtónyilatkozatban felkínált lehetőséggel – amely szerint az egyetem készen áll magyar csoportok beindítására már az idei tanévtől kezdődően – élni kell. Ezirányban konzultációkat kezdeményeznek az érdekelt felekkel, valamint az egyetem rektorával. A jelenlévők azt is elemezték, hogy mennyiben érintik a Sulyok István Református Főiskola, valamint a tervezett Partiumi Egyetem mőködését az indítandó magyar csoportok. Ezzel kapcsolatban Méder Zsolt hangsúlyozta: noha a kezdeményezés érinti a létrehozandó egyetem egyes szakjait, mégis ki kell használni az állami oktatás adta lehetőségeket.

A tanácskozáson megfogalmazódtak azok az elvárások is, amelyek az RMDSZ vezetésére hárulnak a Partiumi Egyetem beindításával kapcsolatban.