1999

1999. július 21., szerda VII. évfolyam, 1518. szám

***      Az 1848–49-es szabadságharc 150. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozatok keretében 1999. július 22-én, csütörtökön, Kézdivásárhelyen szoboravatásra kerül sor. Az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete, a Jakabffy Elemér Alapítvány, a Nagy Mózes Alapítvány és több más közmûvelôdési egyesület és alapítvány összefogásával Bem József tábornok szobrát állítják fel a felsô-háromszéki városban.

Kézdivásárhely és a környék – akárcsak az egész Székelyföld – lakóinak emlékezetében erôsen él a negyvennyolcas forradalom és szabadságharc nagy alakjainak emléke. Mint ismeretes, Bem tábornok 1849-ben a városnak adományozta tábori nyomdáját, amelyen kinyomták Háromszék elsô lapját, a ma ismét megjelenô Székely Hírmondót. Bem József és Petôfi Sándor, kevéssel a segesvári csata elôtt, a közeli Bereckben találkozott 1849. július 25-én.

A Vetró András szobrászmûvész által készített szobor ünnepélyes felavatásán részt vesz Markó Béla szövetségi elnök, a város szülöttje. Az ünnepi esemény meghívottjai között van ugyanakkor Németh Zsolt, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának politikai államtitkára, a FIDESZ–MPP alelnöke, Kovács István író, a Magyar Köztársaság krakkói fôkonzulja, Iohan Peter Babias, a romániai lengyel kisebbség Dom Polski Szervezetének elnöke, parlamenti képviselô.