1998

1998. március 30., hétfô VI. évfolyam, 1237. szám

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

  1. március 28-án, Kolozsváron ülésezett az RMDSZ Operatív Tanácsa. Jelen voltak Demeter János, Dézsi Zoltán, Kötô József, Markó Béla, Takács Csaba, Varga Attila és meghívottként Borbély László kormányzati tevékenységért felelôs ügyvezetô alelnök.

Az Operatív Tanács az RMDSZ Szövetségi Képviselôk Tanácsa csíkszeredai ülésén elfogadott Állásfoglalásának megfelelôen elemezte a koalícióban azóta kialakult helyzetet, és megállapította:

Mivel a jelenlegi kormánynak nem biztosított a parlamenti támogatása, szükségesnek tartjuk a tárgyalások azonnali megkezdését az 1996-os választások nyomán kialakult koalíció helyreállítása végett, az akkor elfogadott közös kormányprogram alapján.

Az Operatív Tanácsnak az az álláspontja, hogy a tárgyalások halogatásával nem szabad kockáztatni a költségvetés megszavazását és a közösen vállalt reform végrehajtását.

 

Kolozsvár, 1998. március 28.

 

                                                                                                Az RMDSZ Operatív Tanácsa

 

***      1998. március 27–28-án tanácskozott Kolozsváron a Szórványtanács, Takács Csaba és Vetési László társelnökök kezdeményezésére. Az ülésen részt vettek a Szórványtanács tagjai, a romániai magyar történelmi egyházak küldöttei, az RMDSZ képviseletében Kötô József ügyvezetô alelnök, Lôrinczi Gyula szenátor és Kakassy Sándor képviselô. A megbeszélés napirendjén az egyházi népiskolák láncolatának létrehozását szolgáló elôkészítô munkálatok ütemterve és a kisközösségek fejlesztését célzó pályázati tanácsadás szerepelt. Döntés született arról, hogy a következô ülésre május 22-én és 23-án kerül sor.