1998

1998. április 3., péntek VI. évfolyam, 1241. szám

***       Csütörtökön, április 2-án a Victoria kormánypalotában három bizottságban megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások: az egyik a programról, a másik a kormány összetételéről folytat megbeszéléseket, a harmadik pedig a kormány felépítésének megváltoztatásáról, a minisztériumok számának csökkentéséről tárgyal.

Az RMDSZ-t a pártelnökök szintjén Markó Béla szövetségi elnök, a bizottságokban pedig Borbély László területfejlesztési államtitkár, a kormányzati munkáért felelős ügyvezető alelnök, Verestóy Attila szenátusi és Varga Attila képviselőházi frakcióvezető képviseli.

 

***      Március 30-án a Szenátusban a napirend előtti politikai nyilatkozatok során Eckstein- Kovács Péter Kolozs megyei szenátor idézte Corneliu Vadim Tudor nagyromániás pártvezérnek Marosvásárhelyen nyilvánosság előtt elhangzott, a kétnyelvő feliratok leszaggatására buzdító felhívását: „Tépjétek le, döntsétek le őket, minden büntetést kifizetek!”. Az RMDSZ szenátora emlékeztette az igazságügyi szerveket arra, hogy a törvényszegésre uszító kijelentés a Btk. rendelkezéseibe ütközik, és hivatalból üldözendő bőncselekménynek minősíthető.

 

***      A Steaua – Csíkszeredai Sportklub jégkorongbajnoki döntőn, illetve a Románia Kupa középdöntője keretében lezajlott Rapid – Dinamo labdarúgómérkőzésen történt magyarellenes, illetve rasszista megnyilatkozások ügyében a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal (NKVH) feljelentést tett a Főügyésznél, a bőnügyi eljárás megkezdését kérve.

Az üggyel kapcsolatban az NKVH Tokay György kisebbségvédelmi miniszter által jegyzett Közleményben foglalt állást, amelyben a bőncselemények elkövetői mellett a rendfenntartó erők felelősségére is felhívja a figyelmet, amiért azok nem akadályozták meg a törvényszegést, illetve a cselekmények elkövetőit nem azonosították és nem állították elő.