1998

1998. április 2., csütörtök VI. évfolyam, 1240. szám

***      1998. április 1-én Bukarestben, a kormány épületében került sor a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának közgyőlésére. A résztvevők elemezték az 1997. november 12-i plenáris ülésen elfogadott, a Tanügyi törvényt módosító 36-os számú Sürgősségi kormányrendelet parlamenti elfogadására, a közösségi javak visszaszolgáltatására, a Helyi közigazgatási törvény módosítására és a xenofób, sovén, antiszemita uszításokra vonatkozó nyilatkozatok eredményeit, és megállapították, hogy a bennük foglaltak változatlanul érvényesek, és további erőfeszítéseket kell tenni megvalósításukra.

A plenáris megvitatta és előterjesztésre jóváhagyta a közösségi javak visszaszolgáltatására vonatkozó törvénytervezetet.

A továbbiakban előterjesztést dolgoztak ki a határon túl szerzett oklevelek honosítását illetően. Jóváhagyták a „Pro minoritatis” díj létesítését és a „Nemzeti Kisebbségek Napja” évenkénti megszervezését.

A közgyőlés meghallgatta a Duna-deltában élő nemzeti kisebbségek sajátos kérdéseiről szóló jelentést, és javaslatokat tett a térségfejlesztés megoldására vonatkozóan.

Az RMDSZ képviseletében jelen volt a plenáris munkálatain Czédly József, Bukarest alprefektusa, dr. Kötő József ügyvezető alelnök és Márton Árpád képviselő.