1997

1997. szeptember 9., kedd V. évfolyam, 1109. szám

***                                                                  KÖZLEMÉNY

 

  1. szeptember 19-én, pénteken 13.00 órára, Székelyudvarhelyre összehívom a Szövetségi Képviselôk Tanácsának soros ülését. Az Állandó Bizottság a következô napirendet javasolja:
  2. A kongresszussal kapcsolatos szervezési kérdések
  3. Az RMDSZ programtervezetének vitája
  4. Az RMDSZ alapszabályzat-tervezetének vitája

Az Egyeztetô Kerekasztal pénteken délelôtt 10 órakor ülésezik.

 

Bukarest, 1997. szeptember 9.

Markó Béla

                                                                                                            szövetségi elnök

***      1997. szeptember 6-án Kolozsváron a Prefektúra nagytermében került sor az RMDSZ Kolozs megyei küldött-közgyûlésére, melynek fô napirendje a Kolozs megyei kongresszusi küldöttek megválasztása volt. A közel százharminc küldöttet Takács Csaba ügyvezetô elnök köszöntötte. Beszédében Kolozsvárt „etnikai frontvárosnak” nevezte, amely nemcsak az RMDSZ, hanem az ország bel- és külpolitikai életében egyaránt fontos szerepet játszik. „Románia felzárkozása a civilizált közösségek felé Kolozsváron keresztül vezet, és ezt mielôbb tudatosítanunk kell” – mondta az ügyvezetô elnök. A küldöttek titkos szavazással megválasztottak 9 kongresszusi képviselôt az RMDSZ körzetek és városi kerületek 31 jelöltjébôl, valamint  a megyei szervezet 14 társszervezetének 13 jelöltje közül öt elkülönített helyre a civil szféra képviselôit. Külön egy-egy helyet tartottak fenn a megye három nagy tájegysége számára, mely helyekre csak az illetékes vidéki küldöttek szavaztak.

A résztvevôk javasolták, hogy a Kolozs megyei kongresszusi küldöttek dolgozzák ki  a megye és Kolozsvár érdekeit képviselô egységes álláspontjukat és érvényesíték ezt a marosvásárhelyi kongresszuson. Ennek érdekében a megyei elnök szeptember hó folyamán tanácskozásokra hívja az összes Kolozs megyei illetôségû kongresszusi küldöttet.

 

***      Szeptember 7-én Kolozsváron az RMDSZ Kolozs megyei szervezete székházában Birtalan József gazdasági ügyvezetô alelnök mehívására a kártpótlás lebonyolításával kapcsolatos gyakorlati kérdések megtárgyalására került sor. A megbeszélésen részt vettek az RMDSZ megyei és területi szervezeteinek a kárpótlási kérdések rendezésére kijelölt munkatársai. A résztvevôk megvitatták az adatlapok kitöltésének lebonyolítását. A kérdéssel foglalkozó munkatársak a kárpótlás igényléséhez szükséges adatlapokat, valamint a kárpótlási jegyeknek életjáradékra való átváltásához szükséges igénybejelentô lapokat kaptak.

 

***      Az RMDSZ Bihar megyei szervezete 1997. szeptember 6-án tartotta X. Küldöttgyûlését, melynek fô napirendi pontja az RMDSZ marosvásárhelyi kongresszusán résztvevô küldöttek megválasztása volt. A küldöttgyûlés elemezte a koalíciós pártokkal való együttmûködést is, különös figyelmet szentelve a Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNØCD) megyei szervezetével fennálló ellentéteknek. A Küldöttgyûlés jóváhagyta a Megyei Operatív Tanács azon döntését, mely szerint a helyzet rendezéséig az RMDSZ felfüggeszti a Megyei Koalíciós Egyeztetô Tanácsban való részvételét.

 

***      1997. szeptember 6-án és 7-én kétnapos rendezvénysorozattal kezdôdtek el a Kárpát-medencei Petôfi Napok, amelynek során a nagy költôre és a szabadságharcban vállalt szerepére emlékezik a magyar közösség idén és az elkövetkezô két évben.

A mostani kétnapos Petôfi-zarándoklat szeptember 6-án Szatmáron a Római Katolikus Püspökség kápolnájában kezdôdött, ahol Muzsnay Árpád szervezô és Reizer Pál püspök rövid beszéde után a résztvevôk megtekintették az itt elhelyezett oltárt, mely elôtt kötött házasságot 150 évvel ezelôtt Petôfi Sándor Szendrey Júliával. Ezután a résztvevôk Erdôdre utaztak, ahol lerótták kegyeletüket a Petôfi-szobor elôtt. A jelenlevôket köszöntötte a helység polgármestere, majd ünnepi beszédet mondott Kötô József, az RMDSZ ügyvezetô alelnöke, Dávid Gyula, az EMKE elnöke és Dupka György a Kárpátaljai Magyar Értelmiségiek Szövetségének elnöke. Ezt követôen a helyi és szatmárhegyi iskolások mutattak be ünnepi mûsort. A résztvevôk ezután nagybányai ünnepségre látogattak el, melynek keretében, Benedek Zoltán köszöntô szavai után megkoszorúzták Petôfi helyi emlékmûvét, majd Varga Attila képviselô, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke és Szabó Károly illetve a város polgármesteri hivatalának képviselôje mondott beszédet. A zarándoklat másnap Koltón folytatódott, ahol a Hegedüs Lóránd dunántúli református püspök által tartott istentiszteletet után a gyülekezet átvonult a Teleki kastély kertjébe, ahol nagyszabású ünnepi mûsorra került sor. Az összegyûlteket köszöntötte Kötô József, Böndi Gyöngyike Máramaros megyei képviselô, a Teleki család egyik tagja és Dobos lászló a Magyarok Világszövetségének küldötte.

 

***      1997. szeptember 7-én került sor Kolozsváron a Magyar Ifjúsági Tanács küldöttgyûlésére, melyen az Országos Magyar Diákszövetség, a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége, az Ifjúsági Keresztény Egyesület, a Magyar Középiskolások Országos Szövetsége, az Állampolgár Menedzser Egylet és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyesület képviselôi vettek részt. Jelen volt Ráduly Róbert képviselô, valamint Bajkó Ildikó az RMDSZ Ifjúsági Fôosztálya képviseletében,.

A gyûlés megválasztotta a MIT küldötteit az RMDSZ marosvásárhelyi kongresszusára, illetve azt a bizottságot, amely ki kell dolgozza a MIT álláspontját a kongresszuson várhatóan felmerülô kérdésekben. Az RMDSZ alapszabályzat-módosító bizottságának munkáját Ráduly Róbert képviselô ismertette.

A napirend másik fontos pontja a központi kormányzati intézményekkel való kapcsolat javítása volt. A jelenlevôk megegyeztek abban, hogy a kapcsolattartást jobban össze kell hangolni a MIT tagszervezetei között. Ennek kapcsán egyes felszólalók azt nehezményezték, hogy az 1997 nyári programok esetében nem történt megfelelô egyeztetés az magyar ifjúsági szervezetek között, ezért sok esetben átfedések voltak, melyek kedvezôtlenül befolyásolták a résztvevôk számát. Kali Zoltán elnök javaslatára a jelenlevôk eldöntötték, hogy a mindenkori küldöttgyûlés egyik napirendi pontja a szervezetek elkövetkezô két hónapi programjának az egyeztetése lesz.

A küldöttgyûlés felkérte Kali Zoltánt, a MIT elnökét, hogy az idei gyergyói küldöttgyûlés döntése alapján továbbítsa az Illyés Alapítvány Romániai Alkuratóriumának az Ifjúsági szaktestület kibôvítésére vonatkozó kérést.

Az ülés végén Ráduly Róbert képviselô ismertette a kormány és a Parlament tevékenységét, különös tekintettel a kisebbségeket és a fiatalokat érintô törvényekre és kormányhatározatokra.