1997

1997. szeptember 2., kedd V. évfolyam, 1104. szám

***      1997 augusztus 29-én ülésezett az RMDSZ Ügyvezetô Elnöksége. A napirend elsô pontjaként szerepeltek az RMDSZ V. Kongresszusával kapcsolatos szervezési kérdések. Az Ügyvezetô Elnökség (ÜE) elfogadta a kongresszus mappa- és jelvénytervét, valamint a kongresszusi ülésrendet. Megállapítást nyert, hogy a kongresszus megszervezése az eredeti ütemterv szerint halad. Beszámoló hangzott el a programbizottság, valamint az alapszabályzat-módosító bizottság munkálatairól.

Megtárgyalásra kerültek az 1997–98-as tanévre vonatkozó, illetve az anyanyelvû oktatás általános rendezésével, a módosított Tanügyi törvény gyakorlatba ültetésével kapcsolatban az RMDSZ-re háruló idôszerû feladatok, melyek megoldásához szükség van a tanügyminisztérium megfelelô intézkedéseire.

Az RMDSZ ÜE megvizsgálta annak lehetôségét, hogyan tud segítséget nyújtani hiteles és naprakész információkkal a magyarországi kárpótlásra jogosultaknak. Ennek érdekében az ÜE határozatot hozott arra vonatkozóan, hogy az RMDSZ részérôl kizárólagosan Birtalan József gazdasági alelnök jogosult nyilatkozni a kárpótlással kapcsolatosan.

A továbbiakban sor került a fôosztályok szeptemberi cselekvési programjának meghatározására.

Az Ügyvezetô Elnökség megbízta Birtalan József gazdasági alelnököt, hogy konzultáció céljából hívja össze az RMDSZ Gazdasági Tanácsát, amelynek feladata a gazdasági reform elemzése, szakszerû álláspont kialakítása a kormány és a törvényhozás koalíciós gazdaságpolitikájára vonatkozóan. A Gazdasági Tanács összegzô szakmai értékelése szeptember 10-ig fog elkészülni.

 

***      Szeptember másodikán, Bukarestben, a parlamenti ülésszak kezdete alkalmából koalíciós egyeztetésre került sor, melyen a parlamenti többséghez tartozó pártelnökök, frakcióvezetôk és állandó bizottsági tagok meghatározták a következô félév fontosabb teendôit. A koalíció pártjai megerôsítették, hogy a Tanügyi törvény bizottsági és plénumbeli vitája során is támogatják a sürgôsségi kormányrendeletnek az anyanyelvû oktatásra vonatkozó rendelkezéseit.

 

***      Szeptember 2-án Törzsök Erika, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke részt vett az Unitárius Püspökség által Kolozsváron megszervezett Enyedi György és a Kelet-Közép-Európai unitárizmus a XVI. és XVII. században címû konferencián.

Ezt követôen a magyar politikust Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezetô elnöke, Kötô József ügyvezetô elnökhelyettes és Székely István önkormányzati és területi szervezetekért felelôs alelnök fogadta az Ügyvezetô Elnökség kolozsvári székházában. A megbeszélésen a résztvevôk megvitatták a román-magyar alapszerzôdés gyakorlatba ültetésének módozatait, kiemelve a dokumentumban foglalt vegyesbizottságok létrehozásának idôszerûségét és  egyetértettek annak szükségességében, hogy e vegyesbizottságban részt vegyenek a romániai magyar illetve a magyarországi román közösség legitim képviselôi is. A HTMH elnöke és az RMDSZ vezetôi elemezték az anyanyelvû oktatás fejlesztését célzó együttmûködés módozatait, figyelembe véve, többek között, az egyetemi diplomák kölcsönös elismerésérôl kötött ekvivalencia-egyezményt, az európai felsôoktatási egyezményeket, illetve a létezô törvényes keret adta lehetôségeket.

A résztvevôk áttekintették Magyarország európai integrációjának hatásait az anyaország és a határain túl élô kisebbségek kapcsolatára, majd áttekintették a két ország helyi önkormányzatai közötti kapcsolatok fejlesztésében rejlô lehetôségeket, különös tekintettel a határokon átnyúló fejlesztési programokra, amelyek rendkívül fontosak az európai integráció szempontjából, s amelyeket az EU pénzügyileg is támogat.

Megállapítást nyert, hogy a  megbeszéléseken érintett területeken Románia és Magyarország közötti együttmûködés, amely az alapszerzôdés szellemében folyik, elônyös mindkét ország európai integrációja számára.

 

***      1997. augusztus 31-én, vasárnap Pusztakamarás magyar közössége falutalálkozó keretében köszöntötte a helyi református templomban a község híres szülöttjét, Sütô Andrást, az író 70. születésnapja alkalmából. Az istentiszteleten igét hírdetett fôtiszteletû Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, majd az új kenyér megszegése alkalmából úrvacsora osztás következett Ferenczi Miklós esperes szolgálatában. Az RMDSZ és az EMKE nevében Dr. Kötô József köszöntötte az írót. Ünnepi beszédet mondott még dr. Mártha Ivor, az Erdélyi Református Egyházkerület fôgondnoka, Faragó József akadémikus. Székely Ferenc néprajzkutató, maga is a község szülöttje, valamint Pál Zoltán és Hermann János lelkészek a faluközösség életérôl, Sütô András életmûve pusztakamarási vonatkozásairól szóltak. A rendezvény kiemelkedô mozzanata volt Sütô András beszéde, melyet irodalmi-zenés összeállítás követett Benkô Izabella egyetemi hallgató, Kilyén Ilka és Sebesi Karen Attila színmûvészek elôadásában. Az alkalomhoz illô irodalmi mûvek – részletek Sütô András írásaiból – és népdalok mellett, elôadásra került Molnos Lajos, a 70 éves írónak szentelt költeménye is. Az ünnepséget fôtiszteletû Csiha Kálmán püspök szónoklata zárta. A rendezvényen jelen volt Dávid Gyula az EMKE elnöke is.

 

***      Az augusztus 28-a és 31-e között Torockószentgyörgyön sorra került Keresztyének a politikában címû szeminárium és vitafórum harmadik napján elôadást tartott Mátis Jenô Kolozs megyei képviselô a romániai demokrácia fejlôdésérôl, valamint az európai és az euro-atlanti integráció szükségességérôl és elônyeirôl, majd válaszolt a mintegy 30 romániai magyar fiatal kérdéseire.  Az RMDSZ Ifjúsági Fôosztálya, az erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE-Transylvania) valamint az egyik holland református párt, a GPV által már második alkalommal megrendezett rendezvényen elôadást tartott Eimert van Middelkoop, a holland parlament tagja is.

 

***      Az RMDSZ területi szervezeteinek nagy része e hét végén választja meg küldötteit a szövetség október 4–5. között megtartandó kongresszusára. 1997. szeptember 4-én a történelmi máramarosi választmány (17.00 órai kezdettel a máramarosszigeti székházban) és a Szeben megyei RMDSZ vezetôsége (18.00 órai kezdettel a medgyesi unitárius egyház gyûléstermében) jelöli ki küldötteit.