1997

1997. szeptember 1., hétfô V. évfolyam, 1103. szám

***      Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke és Verestóy Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának a vezetôje augusztus 29-én részt vett Iaši-ban a Demokrata Párt Országos Konvencióján. Az RMDSZ nevében Markó Béla üdvözölte a küldötteket. Beszédében a szövetségi elnök hangsúlyozta a kormánykoalíció további fenntartásának fontosságát és felhívta a koalíciós partnerek figyelmét a meghírdetett reform folytatásának, valamint a kisebbségi jogok megoldásának fontosságára.

 

***      Augusztus 30-án, szombaton Markó Béla szövetségi elnök, Birtalan Ákos turisztikai miniszter, Orbán Árpád megyei tanácselnök, Kozsokár Gábor szenátor, Márton Árpád és Tamás Sándor képviselôk, Gazda László alprefektus és Örsi Imre, az Állami Vagyonalap Igazgató Tanácsának tagja Kovászna megyei körúton vett részt. A Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és Baróton megtartott polgári fórumokon a résztvevôk beszámoltak a nagyszámban megjelent érdeklôdôknek az RMDSZ elmúlt 9 hónapi kormányzási szerepérôl és válaszoltak a lakosság kérdéseire.

 

***      1997. augusztus 28-a és 31-e között került sor Torockószentgyörgyön az RMDSZ Ifjúsági Fôosztálya, az erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE-Transylvania) valamint az egyik holland református párt, a GPV szervezésében a Keresztyének a politikában címû szemináriumra és vitafórumra, melyen közel 30 romániai magyar fiatal vett részt. Az RMDSZ részérôl Takács Csaba ügyvezetô elnök tartott elôadást augusztus 30-án kisebbségpolitikai kérdésekrôl illetve a hazai gazdasági reform alakulásáról. Az ügyvezetô elnök ezután válaszolt a hallgatóság számos kérdésére.

 

***      Kedden, szeptember 2-án Takács Csaba ügyvezetô elnök és az RMDSZ ügyvezetô alelnökei Kolozsváron fogadja Törzsök Erikát, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökét. A magyarországi politikus az Unitárius Püspökség által megszervezendô Enyedi György és a Kelet-Közép-Európai unitárizmus a XVI. és XVII. században konferencia alkalmából látogat Kolozsvárra.

 

***      1997. szeptember elsején, a parlamenti ülésszak elsô napján került sor a tisztújításra az RMDSZ parlamenti csoportjaiban.

Szenátusi frakcióvezetônek újraválasztották Verestóy Attila Hargita megyei szenátort, míg alelnök az ugyancsak Hargita megyei Hajdú Gábor, a frakció titkára pedig a háromszéki Puskás Bálint lett. Az RMDSZ szenátorainak javaslatára a plénum ismét Kozsokár Gábort választotta a Szenátus titkárává.

A képviselôházi csoport vezetôjét, a szatmári Varga Attilát is újraválasztották, alelnökök az udvarhelyszéki Asztalos Ferenc és a háromszéki Márton Árpád. A képviselôházi csoport régi-új titkára Ráduly Róbert csíkszeredai képviselô. Az RMDSZ-frakció javaslatára a Képviselôház Kovács Csaba Brassó megyei képviselôt választotta a Ház titkári tisztségébe.