1997

1997. október 20., hétfő V. évfolyam, 1136. szám

***      1997. október 17-én, Takács Csaba ügyvezető elnök és Kötő József oktatási, mővelődési és egyházügyi alelnök találkozott Kolozsváron a Szabad Demokrata Szövetség oktatáspolitikusaival, Bretter Zoltán, Halda Aliz és Horn Gábor országgyőlési képviselőkkel.

A találkozón áttekintették a romániai tanügyi reform előmozdítása érdekében azokat az oktatáspolitikai tennivalókat, amelyek a két fél együttmőködése nyomán hozzájárulhatnak a román-magyar alapszerződésben foglaltak megvalósításához, a hazai magyar köz- és felsőoktatási hálózat fejlesztéséhez.

Az SZDSZ szakértői támogatást ajánlottak hazai oktatási intézmények Internet-vonalának kiépítéséhez. Megállapodás született arról, hogy az RMPSZ-nek, illetve az RMDSZ Oktatási Főosztályának részvételével közös szakbizottság foglalkozik ezzel a kérdéssel.

A reform igényelte minőségi javulás kereteinek megteremtéséért a felek megtárgyalták a magyarországi tanártovábbképzés különböző formáiba való csatlakozás lehetőségeit.

Az SZDSZ oktatáspolitikusai tájékoztatást kaptak az RMDSZ koncepciójáról az erdélyi magyar felsőoktatási hálózat kialakítására vonatkozóan, ugyanakkor a találkozó résztvevői megvizsgálták az önálló magyar egyetem infrastruktúrája létrehozásának és mőködtetésének anyagi támogatási lehetőségeit az államközi együttmőködés keretében.

 

***      Október 17–19-e között ünnepelte a nagyenyedi Bethlen Kollégium megalakulásának 375. évfordulóját. Az ünnepi rendezvénysorozat felnőttek és diákok részére szervezett tudományos ülésszakot, festmény- és szoborkiállítást, mőkedvelő színielőadást, jubileumi vásárt, népi- és hivatásos mővészek bemutatóit, szoboravatást, ünnepi istentiszteletet foglalt magába.

Szombaton, október 18-án tartották meg a díszünnepséget a Kollégium udvarán. Az egybegyőlteket Szatmári Ildikó aligazgatónő köszöntötte, majd ünnepi beszédek hangzottak el. A Kollégium diákjait és tanárait üdvözölte Fehér megye prefektusa, a város polgármestere, felolvasták Tokay György kisebbségügyi miniszter és Virgil Petrescu tanügyminiszter üdvözleteit. Az RMDSZ részéről Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök tartott beszédet, Kötő József ügyvezető alelnök a mővelődési egyesületek és az egykori véndiákok nevében szólt. Az ünnepi szónokok sorát Krizbai Jenő igazgató zárta.

Jelképes jelentéső eseménye volt az ünnepségnek a 375 diákból álló iskolai kórus záróéneke és a több száz színes léggömb felbocsátása, amelyek világgá röpítették az enyedi diákok üzenetét.

 

***      Október 18-án, szombaton, bővített ülést tartott az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöksége. Az ülésen Orbán Árpád megyei tanácselnök tájékoztatta a tanácskozás részvevőit Horn Gyula magyar miniszterelnök Kovászna megyei látogatásának programjáról.

Ezt követően a jelenlévők megvitatták a cselekvési módozatokat az újabb magyarellenes kampány során a Székelyföldről terjesztett álhírek teremtette helyzetben. Elhatározták, hogy tiltakozó szöveget tesznek közzé a sajtóban, a szenátorok és képviselők pedig napirend előtti hozzászólásban hívják fel a közvélemény figyelmét az újabb nacionalista uszítások veszélyességére. Döntés született továbbá arról, hogy  amennyiben ezt igénylik az érintettek, a megyei szervezet támogatást biztosít a megrágalmazott személyek számára, ha pert indítanak az álhíreket terjesztő sajtóorgánumok ellen.

Szóba került a betöltendő államtitkári tisztségek kérdése is, az ezzel kapcsolatos konzultációk lebonyolítása az ügyvezetésre hárul.

Egyezség született arról, hogy az RMGE és az RMDSZ közös akciót indít, melynek során egy hónapon belül minden községben tájékoztatják a lakosságot a mezőgazdasági kuponok felhasználási lehetőségéről, illetve a Földtörvényt módosító törvénytervezet rendelkezéseiről, valamint a tervezet elfogadásának és kihirdetésének esetén az alkalmazás érdekében már most megtehető lépésekről.