1997

1997. október 15., szerda V. évfolyam, 1133. szám

***      Október 14-én, kedden délután került sor a Képviselőház épületében az RMDSZ és a Keresztény Demokrata Nemzeti Parasztpárt (KDNPP) vegyesbizottságának egyeztető megbeszélésére a Tanügyi törvényt módosító Sürgősségi kormányrendelet kapcsán kialakult nézetkülönbségek rendezéséről. Az RMDSZ küldöttségét Verestóy Attila szenátusi frakcióvezető, ügyvezető alelnök, a KDNPP delegációját Ioan Mureőan képviselő, a parasztpárt vezetőtanácsának tagja vezette.

Az első kérdés, amit meg kellett vitatni, az volt, hogy a koalíciós egyezség ellenére, a Szenátus szakbizottsága George Pruteanu és Gheorghe Dumitraőcu szenátorok aláírásával hivatalosan letett egy olyan jelentést, amely lényegesen módosítja a Sürgősségi kormányrendeletet, és annak kisebbségi oktatásra vonatkozó rendelkezéseiben gyakorlatilag visszaállítja a Vőcőroiu-kormány diszkriminatív, jogsértő intézkedéseit. A vegyesbizottság megállapodott abban, hogy nem tekinti elfogadottnak a szenátusi szakbizottsági jelentést, és ragaszkodik ahhoz a koalíciós döntéshez, hogy a vegyesbizottság által kidolgozott ajánlás –  amennyiben azt a koalíció csúcsvezetése elfogadja –  kötelező érvényő lesz a kormánykoalíció parlamenti tagjai számára. A vegyesbizottság kérte a szakbizottsági ülések jegyzőkönyvének a kiadását, továbbá a Tanügyi minisztériumtól egy átfogó és részletes jelentést a nemzetiségi oktatásról és annak változásairól az elmúlt évtizedekben, bizonyítandó, hogy az anyanyelvő oktatásra Romániában a hagyományok szerint is jogosultak a nemzeti kisebbségek.

A vegyesbizottság következő ülésére jövő héten, szerdán kerül sor.

 

***      1997. október 14-én, kedden került sor a Képviselőházban a Helyi Önkormányzatok Európa Chartája ratifikálásáról szóló törvénytervezet  megvitatására.

Az általános vita során Tamás Sándor Kovászna és Kovács Csaba Brassó megyei képviselők szóltak hozzá a tervezethez, és szorgalmazták a Charta minél hamarabbi és feltételek nélküli ratifikálását.

A Charta ratifikálásáról szóló törvénytervezet végső szavazására október 16-án, csütörtökön kerül sor.

 

***      Birtalan József, az RMDSZ gazdasági alelnöke hétfőn, október 13-án, Budapesten találkozott Szent-Iványi Istvánnal, az SZDSZ országgyőlési frakciójának vezetőjével. A megbeszélésen, amelyen részt vett Törzsök Erika, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke is, a két politikai szervezet közötti kapcsolatok fejlesztéséről, az RMDSZ-nek nyújtandó és az SZDSZ által felajánlott – különösen gazdasági téren hasznos – szakmai segítségről, a kétoldalú együttmőködés más kérdéseiről folytattak eszmecserét.

 

***      Október 22-én Budapesten az 1956-os forradalom 41. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a romániai magyar diákszövetségek képviselői is jelen lesznek. Az ’56-os hősök emlékére a Bem téren az OMDSZ nevében is koszorút helyeznek el az erdélyi küldöttek.

 

***      A Maros megyei MADISZ szervezésében október 8–12-e között került sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a szakmában már ismert és elismert ALTER-NATIVE nemzetközi rövidfilmfesztiválra. Az 1993 óta minden évben megrendezett filmfesztivál rangját jelzi, hogy az idén 29 országból mintegy 200 alkotás érkezett, amiből a zsüri választása alapján 50 került be a rendezvény hivatalos programjába. A zsüri elnöke és az idei rendezvény fővédnöke Ion Caramitru mővelődésügyi miniszter volt.