1997

1997. október 13., hétfő V. évfolyam, 1131. szám

***      Vasárnap, október 12-én, Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök Kolozsváron megbeszélést folytatott Magyar Bálint magyar mővelődés- és közoktatásügyi miniszterrel és Bretter Zoltán országgyőlési képviselővel.

A találkozón a romániai magyar oktatás helyzetéről folyt eszmecsere, de ugyanakkor áttekintették az RMDSZ és az SZDSZ kapcsolatait is.

 

***      Október 11-én, szombaton, a Hunyad megyei Marosillyén megkezdődtek a Bethlen Gábor Kollégium fennállásának 375. évfordulója alkalmából tartott megemlékezési ünnepségek. Bethlen Gábor szülőházánál több mint 100 kollégiumi diák és tanár vett részt az emléktábla megkoszorúzásán. A szertartáson ünnepi beszédek hangzottak el, majd rövid irodalmi összeállítás következett.

Az enyedieket köszöntötték Hunyad megye alprefektusa, Segesvári Miklós, a marosillyei polgármester, az RMDSZ és az EMKE megyei vezetői, a dévai református lelkészi hivatal és a Hunyad megyében élő enyedi véndiákok.

Az ünnepséget követően a diákok meglátogatták a dévai várat, a Magna Curiá-t, ahol Bethlen Gábor fejedelem székelt, és a Hunyad megyei Prefektúra dísztermét.

 

***      Október 12-én, vasárnap délelőtt Segesvári Miklós, Hunyad megyei alprefektus fogadta Déván Wagner András szombathelyi és Remus Mariő vajdahunyadi polgármestert. A találkozón megbeszélés folyt a két város testvérviszonyi kapcsolatainak fejlesztéséről, Hunyad és Vas megye kapcsolatáról, valamint a turizmus fejlesztéséről. A találkozón részt vett Borbély Márton, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke és a megyei Kereskedelmi Kamara vezetősége.

 

***      A hónap elején, október 2-án és 3-án bővített ülést tartott Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöksége és Operatív Tanácsa. E fórumokon az oktatás, mővelődés, foglalkoztatottság és mezőgazdaság terén felmerülő legsürgősebb megyei teendőkről esett szó. Az oktatással kapcsolatban a módosított Tanügyi törvény alkalmazásáról és a tanügyi reformról, valamint a beiskolázás és a munkaerőpiac összehangolásáról folyt tanácskozás, a résztvevők elemezték a mővelődés decentralizálási folyamatát, és kiemelten szóba kerültek a mezőgazdasági magántermelők számára nyújtott állami támogatás időszerő kérdései is. A vita során felszólalók hangsúlyozták, hogy mezőgazdasági vonatkozásban a legsürgősebb az arra jogosultakat meggyőzni arról, hogy minél előbb kiváltsák és felhasználják „kuponjaikat”.