1997

1997. november 4., kedd V. évfolyam, 1147. szám

***      1997. november 4-én, Markó Béla, az RMDSZ elnöke fogadta a szövetség bukaresti székházában a National Democratic Institute Patrick Merloe vezette küldöttségét. A washingtoni székhelyő NDI 1983 óta a világ 80 országának civil szervezeteivel mőködik együtt a demokrácia fejlődése érdekében.

Az amerikai vendégek látogatásának célja a romániai demokratikus kibontakozás lehetőségeinek felmérése volt konkrét programok kidolgozása érdekében. Az NDI elsősorban a parlamenti képviselők és a választók közötti kapcsolattartás javítását szorgalmazza. Mint Patrick Merloe elmondta, az RMDSZ ezen a téren is példát mutat a román társadalomnak, mert annak ellenére, hogy stabil szavazóbázisa van, jobb kapcsolatot alakított ki a választókkal, mint bármelyik más román politikai alakulat. Markó Béla úgy értékelte, hogy az NDI-nak és a hozzá hasonló szervezeteknek is részük volt a román társadalom demokratizálódásában. A szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ viszonylag hatékony munkája még nem jelenti azt, hogy okunk van a megelégedésre, ezért továbbra is szükségünk van arra, hogy tanuljunk a fejlett demokráciák képviselőitől.

A találkozón az RMDSZ részéről jelen volt még Szatmári Tibor, a szövetségi elnök külpolitikai tanácsosa.

 

***      November 3-án, hétfőn, a Képviselőházban – a Szenátussal való egyeztetés után – végső szavazással elfogadták a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának ratifikálására vonatkozó törvényt.

Ezzel a nagy jelentőségő nemzetközi dokumentum a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után Románia belső jogrendjének részévé válik.

 

***      Vida Gyula Szilágy megyei képviselő, a Képviselőház privatizációs bizottságának elnöke az elmúlt hét végén arra hívta fel a választók, különösen a falusi gazdák figyelmét, hogy az államfő által kihirdetett módosított Földtörvény igen rövid határidőt – mindössze 90 napot –    szab arra, hogy a volt tulajdonosok visszaigényeljék a 10 hektárt meghaladó földbirtokaikat, amire az új törvény lehetőséget ad. Mivel a módosított Földtörvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után hatályba lép, a jogosultaknak igyekezniük kell, hogy beszerezzék a tulajdonjogukat bizonyító dokumentumokat, amelyek alapján visszaigényelhetik a 10 hektárt meghaladó földjeiket is. Vida Gyula ezzel kapcsolatban felhívta az RMDSZ-szervezetek vezetőit, az egyházak lelkészeit, hogy emlékeztessék az érdekelteket a jogok érvényesítésére adott rövid határidőre, és buzdítsák őket arra, hogy idejében szerezzék be a szükséges iratokat, és igényeljék vissza egykori birtokaikat.