1997

1997. november 3., hétfő V. évfolyam, 1146. szám

***      A már korábban megtartott megyei küldöttközgyőlést és elnökválasztást követően október 30-án megalakult a Szilágy megyei RMDSZ Megyei Képviselői Tanácsa. Az MKT elnökévé dr. Széman Pétert választották, alelnökök: dr. Barra Zoltán és Pap Imre, titkár: Szabó Zoltán. A következő MKT-ülésen még egy titkári tisztség betöltéséről döntenek, a személyt Szilágynagyfalu körzete jelöli.

Ugyanakkor megválasztották az új megyei ügyvezető elnökséget is. A fiatalítás jegyében megejtett tisztújítás eredményeként a Szilágy megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a temesvári születéső Forró Enikő lett, aki a Babeő-Bolyai Egyetemen a politikai-közigazgatási tudományokat tanulmányozta. Az ügyvezető elnökség tagjai: Deák László gazdasági, Bóné Vilmos tanügyi, Fekete Károly önkormányzati, Gáspár Attila mővelődési és Dénes Irén ifjúsági alelnök, továbbá Kerekes Edit, Acsádi Elek, Domokos Ferenc, Keresztes Béla, Nagy István és Mátyus Éva körzeti megbízottak.

 

***      1997. október 31-én, pénteken, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképzőben Asztalos Ferenc Hargita megyei képviselő szervezésében került sor arra a fórumra, amelyen a székelyudvarhelyi felsőoktatás jövőjéről, lehetőségeiről folytattak eszmecserét a résztvevők. A tanácskozáson jelen volt dr. Kötő József, az RMDSZ mővelődés- és oktatásügyi alelnöke, Kolumbán Gábor megyei tanácselnök, Beder Tibor, Hargita megye főtanfelügyelője, Lászlóffy Pál, az RMPSZ elnöke, Szász Jenő, a város polgármestere, Sófalvi László alpolgármester, városi RMDSZ-elnök, a tanítóképző vezetősége és munkaközösségének többsége.

Megegyezés született arra vonatkozóan, hogy – a valós igények és lehetőségek feltérképezése alapján – be kell indítani egy pedagógiai főiskola megszervezésének folyamatát.

A tanácskozás a főiskola kiépítését megtervező, továbbfejlesztő dokumentumaként fogadta el a dr. Vofkori László tanár által előterjesztett tanulmányt.