1997

1997. november 12., szerda V. évfolyam, 1153. szám

***                                                           KÖZLEMÉNY

 

  1. november 11-én, kedden, a szövetség bukaresti székházában ülésezett az RMDSZ Operatív Tanácsa. A tanácskozáson jelen voltak: Markó Béla szövetségi elnök, Tőkés László tiszteletbeli elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Dézsi Zoltán, az SZKT elnöke, Demeter János, az Önkormányzati Tanács elnöke, Kötő József ügyvezető alelnök, Verestóy Attila és Varga Attila frakcióvezetők, továbbá meghívottként Tokay György kisebbségvédelmi és Birtalan Ákos turisztikai miniszter.

A tanácskozás napirendjén a kormányzati tevékenység elemzése és a 36/1997-es sürgősségi kormányrendelet szenátusi elfogadását előkészítő RMDSZ-es tárgyalóbizottság mandátumának megvitatása szerepelt.

A testület a kormányzati tevékenység vitája nyomán, a kormánystruktúrák átalakítására vonatkozóan felhatalmazta a koalíciós tárgyaló küldöttséget, hogy szorgalmazza az RMDSZ nagyobb szerepvállalását a reformfolyamatban, határozottan lépjen fel a kormányprogram betartásáért, támogassa a privatizációs struktúra átalakítását, ösztönözze egy koherens stratégia kidolgozását a kormányprogram kisebbségpolitikai tételeinek végrehajtására, kezdeményezze egy protokollum elfogadását a kormánykoalíció jobb mőködése érdekében, járuljon hozzá a kormánymunka jobb adminisztrálását elősegítő rendszabályok foganatosításához, igényelje bizonyos területeken a személyzetcsökkentést, kérje a kormány elhatárolódását a szélsőséges nacionalista megnyilvánulásoktól. Az Operatív Tanács elégedetlenségét fejezte ki a vallás- és kisebbségi ügyekben elért eredményekkel kapcsolatban.

A továbbiakban a testület elemezte a 36/1997-es Sürgősségi kormányrendelet szenátusi szakbizottsági véleményezés nyomán előállott helyzetet, és megbízta az RMDSZ vezetőségét, hogy kövessen el mindent a kormányprogram érvényesítéséért.

 

Bukarest, 1997. november 11.

 

                                                                                        Az RMDSZ Operatív Tanácsa

 

***      November 12-én, szerdán, déli 12 órakor megkezdődött Bukarestben a Nemzeti Kisebbségi Tanács (NKT) plenáris ülése. A plenáris megvitatja a nemzetiségek anyanyelvén folyó oktatás kérdéseit, a Tanügyi törvényt, valamint a Helyhatósági törvényt módosító sürgősségi kormányrendeletek alkalmazását, a közösségi javak visszaszolgáltatásának helyzetét, állásfoglalást fogad el az utóbbi időben felerősödött ultranacionalista és idegengyőlölő megnyilatkozásokkal szemben, megtárgyalja az NKT és a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal közötti együttmőködési kapcsolatokat, és elvi vitát folytat a készülő Kisebbségi törvényről.

A tanácskozáson az RMDSZ képviseletében többek között jelen van Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök és Kötő József ügyvezető alelnök. Az NKT plénumán a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatalt Tokay György kisebbségvédelmi miniszter és Klaus Fabritius államtitkár, továbbá az NKH igazgatói és osztályvezetői képviselik.

 

***                                                           KÖZLEMÉNY

 

 

Az RMDSZ tiszteletbeli elnökének 1997. november 12-i Felhívásával kapcsolatosan több területi és helyi szervezetünk is fordult hozzám tájékoztatásért. Éppen ezért fontosnak tartom szervezeteink tudomására hozni a következőket.

  1. Tőkés László javaslatát az SZKT rendkívüli ülésének hét végi összehívására az Operatív Tanács azért utasította vissza, mert a Tanügyi törvény szenátusi vitája előtt, amelyre valószínőleg jövő héten kerül sor, ezt semmiképpen sem tartottuk időszerőnek.
  2. Következésképpen csak a szenátusi szavazás eredményének ismeretében lehet majd mérlegelni a rendkívüli SZKT szükségességét.
  3. A szövetség elnökeként kötelességemnek tartom hangsúlyozni, hogy az Operatív Tanács a kellő felelősségérzettel elemezte a helyzetet, és ennek az elemzésnek a nyomán hozta meg döntéseit.

Az említett Felhívás annál is különösebb, mivel aláírója is részt vett a testület munkájában, tehát véleményem szerint semmiképpen sem járhatna el „az Operatív Tanács e kérdésben hozott határozatától függetlenül”.

 

Bukarest, 1997. november 12.

 

                                                                                                                                       Markó Béla

                                                                                                                                    szövetségi elnök