1997

1997. március 27., csütörtök V. évfolyam, 996. szám

***      Szerdán, március 26-án délután Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházában fogadta a Magyar Demokrata Fórum Lezsák Sándor pártelnök, országgyőlési képviselő vezette küldöttségét, amely háromnapos látogatást tesz Romániában. A magyar küldöttség fogadásán, amelynek tagjai voltak Kelemen András országgyőlési képviselő, a párt alelnöke és Herényi Károly szóvivő, jelen voltak Verestóy Attila szenátusi frakcióvezető, Szabó Károly frakcióvezető-helyettes, Kovács Csaba, Asztalos Ferenc, a képviselőházi frakció alelnökei, valamint Kónya-Hamar Sándor képviselőházi ÁB-titkár, Mátis Jenő és Szilágyi Zsolt képviselő, továbbá Szatmári Tibor, a szövetségi elnök külpolitikai tanácsosa.

A találkozó a két szervezet közötti jó kapcsolatok szellemében alkalmat adott a kölcsönös tájékoztatásra és aktuális politikai kérdések megbeszélésére, különös tekintettel a Romániában bekövetkezett, illetve folyamatban lévő változásokra, az RMDSZ kormányzati szerepvállalására.

Bukaresti látogatása első napján az MDF küldöttsége megbeszélést folytatott Gheorghe Anghelescu vallásügyi államtitkárral, majd csütörtökön több román politikai párt vezetőivel. Ugyancsak csütörtökön fogadja a magyarországi párt küldöttségét Victor Ciorbea miniszterelnök, pénteken pedig Emil Constantinescu államelnök is.

 

***      Csütörtökön, március 27-én, az MDF Lezsák Sándor pártelnök vezette küldöttségét fogadta Tokay György kisebbségvédelmi miniszter. A vendégek az újonnan létesített Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal struktúrájáról és mőködéséről, cselekvési lehetőségeiről érdeklődtek, és a Hivatal életrehívását annak jeleként értékelték, hogy a jelenlegi kormánykoalíciónak megvan a politikai akarata a kisebbségi kérdés realista szellemben történő megközelítésére és rendezésére.