1997

1997. március 12., szerda V. évfolyam, 985. szám

***      A Szenátus március 10-i, hétfői ülésén a politikai nyilatkozatok során Eckstein-Kovács Péter és Kozsokár Gábor szólalt föl.

Eckstein-Kovács Péter felhívta a figyelmet a korábbi kormányzó, jelenleg ellenzéki pártokhoz tartozó szenátorok ellentmondásos állásfoglalására Corneliu Vadim Tudor mentelmi joga felfüggesztésének ügyében. Noha az előző törvényhozási ciklus végén a felfüggesztés mellett voksoltak, újabban, a Szenátus Jogi bizottságában ez ellen szavaztak. Az RMDSZ Kolozs megyei szenátora arra kérte kollégáit, ezúttal is adják meg az érintettnek az általa egyébként igényelt lehetőséget, hogy a törvényszék előtt tisztázhassa magát a vádak alól, vagyis szavazzák meg C.V. Tudor mentelmi jogának felfüggesztését, amikor az ügy a plénum napirendjére kerül.

Kozsokár Gábor Kovászna megyei szenátor arról szólt, hogy még mindig érvényesül a túlzott központosító törekvés egyes országos hatóságok ténykedéseiben. Példaként hozta fel a helyhatóságokat felügyelő kormányhivatal egyik újabb körlevelét, amely arra kötelezi gyakorlatilag az összes közalkalmazottakat, hogy megkérjék főhatóságuk előzetes jóváhagyását, valahányszor külföldre kívánnak utazni. A rendelkezés még a szolgálati utak esetében is kifogásolható, hiszen korlátozza a helyhatóságok döntési jogkörét, teljes képtelenség azonban, hogy a magánérdekő utakra is vonatkozik. Az RMDSZ-szenátor kérte az intézkedés visszavonását.

 

***      Március 11-én, kedden, a Képviselőházban Garda Dezső Hargita megyei képviselő napirend előtti felszólalásában a március 15-i évforduló kapcsán párhuzamot vont a 149 évvel ezelőtti események és a jelenkori reformtörekvések között, és felhívta a figyelmet arra, hogy az ellentmondásos történelmi eseményeket korrekt módon kell értelmezni, hiszen csak ez vezet el az igazi megbékélés és partneri viszony kiépítéséhez a koalíciós kormányprogram szellemében.

Nagy István Hargita megyei képviselő az 1996–97-es télre megelőlegezett pakura és folyékony főtőanyag elszámolásával kapcsolatos 1996/545. sz. kormányhatározat módosítására kérte az iparügyi, pénzügyi és helyi közigazgatási tárca vezetőit annak érdekében, hogy a helységgazdálkodási vállalatok június 30-ig fizethessék vissza a hiteleket. Azzal érvelt, hogy a lakosság az árliberalizáció folytán igen nehezen tudja kifizetni a szolgáltatásokat, továbbá azzal, hogy a szubvencionált főtőanyagkészletek felhasználása még folyamatban van.